Разследват заплаха срещу началника на  РУ – Дупница Йордан Зарев от кмета Първан Дангов

Началникът на Районно управление-Дупница Йордан Зарев

„Щом искаш война – ще има война”, чул в слушалката шефът на полицията в града

 

„Щом искаш война – ще има война”. Тези думи е чул по телефона началникът на Районно управление-Дупница Йордан Зарев. Според подадения от него сигнал в прокуратурата, заплахата е дошла от кмета на Дупница Първан Дангов.

Прокуратурата в Кюстендил работи по образувано досъдебно производство. Предстои възлагане на разследването на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура, съобщи говорителят на Районна прокуратура – Кюстендил, зам.-окръжен прокурор Крум Крумов.

Първан Дангов е на посещение в Брюксел

„Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.144, ал.2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс за отправена закана спрямо длъжностно лице. В случая става въпрос за началника на Районно управление – Дупница Йордан Зарев. Сигналът е постъпил на 15 март 2024 год. По информацията, с която разполагам случаят е от обяд на същия ден. Нямам точна информация за конкретиката на отправената заплаха, но в общ план тя е: „Щом искаш война – ще има война”, съобщи зам.-окръжният прокурор Крум Крумов.

По случая е образувано досъдебно производство, води се разследване и се разпитват свидетели, уточниха от ОП.

„Ще има заявление за възлагане на разследването на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура, тъй като има страни от Районното управление в Дупница. По тази причина ще се разследва най-вероятно от следовател. В случай, че деянието бъде доказано, законът предвижда до 5 год. лишаване от свобода по така образуваното досъдебно производство.

Образувано е досъдебно производство, съобщи зам.-окръжният прокурор Крум Крумов

В случай, че има промяна в квалификацията няма как да знаем каква ще бъде тя и съответно какво наказание се предвижда. Разследването ще продължи в законоустановения срок”, коментира още прокурор Крумов.

Той не знае дали има и други постъпили сигнали в прокуратурата спрямо градоначалника на Дупница Първан Дангов. Случаят е под наблюдението на главния прокурор Борислав Сарафов.

Говорителят на общината Андрей Богоев съобщи, че не разполага с информация по случая. ”Нямам коментар по темата и няма как да имам, тъй като г-н Първан Дангов е на служебна визита в Брюксел”, заяви Богоев.

В понеделник паркингът пред РУ-Дупница осъмна опасано с ленти и ограничителни колчета

Припомняме, че през месец януари председателят на ПП ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов съобщи, че ще внесе няколко сигнала в прокуратурата по отношение на кмета на Дупница Първан Дангов. Повод за реакцията му тогава станаха добилите публичност случаи на разправа и отправяне на заплахи към общинския съветник Емил Гущеров и кметовете на селата Баланово и Червен брег- Явор Митов и Славчо Димкин.

В края на 2023 год. сигнал в полицията срещу Първан Дангов внесе и бившият общински съветник от ГЕРБ  Георги Наумов. В него екс-съветникът в мандат 2019-2023 год. се жалеше, че е бил налетян на бой от градоначалника на публично място.

След поредицата от подобни прояви, от партията на Бойко Борисов поискаха оставката на кмета на Дупница Първан Дангов.

Сигнал в полицията внесе и председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Повод да сезира Районното управление в града стана случаят, при който бяха изнесени вещи и мебели от кабинета му, а бравата на вратата бе сменена.

Председателят на местния парламент търсеше съдействие от униформените за изясняване на обстоятелствата, при които е допуснат достъп до документи, съдържащи класифицирана информация.

Действията на кмета П. Дангов спрямо председателя на ОбС К. Костадинов отприщи серия от политически декларации, с които се осъждаше поведението на градоначалника. Дни по-късно управникът пък съобщи, че причината за смяната на бравата и изнасянето на мебели от кабинета на председателя е предстоящ ремонт.

Съвпадение или не, в понеделник паркингът пред местното Районно управление в Дупница осъмна опасано с ленти и ограничителни колчета. Според официалната информация от кметството там предстои поставяне на нова маркировка.

Други обаче тълкуват действията именно като проява на отмъщение към полицейските служители след разразилата се война между двете институции.