Расте бpоят на ковид болните ученици в област Кюстендил

Карантинираха 34-ма от ПГ „Хр. Ботев” – Дупница

И в област Кюстендил расте бpоят на болните от Ковид-19 ученици и на учениците с грипоподобни симптоми, характерни и за коронавируса от този вид. След положителна проба за коронавируса на дванадесетокласник от ПГ „Христо Ботев” в Дупница, дадена на 10 януари, са карантинирани 34-ма ученици. Под карантина са и трима ученици от Кюстендил. Карантината е от 11 до 16 януари (включително).
„Броят на учениците с положителни резултати от тестове за Ковид-19 нараства. Данните са моментни и променящи се, но в сравнение с изследването в първия ден след коледната ваканция, когато нямахме заболели, тенденцията е към увеличение на броя на учениците с положителни тестове. За периода от 5 до 10 януари за областта има 9 ученици с положителни тестове. От тях впоследствие резултатът е потвърден само за един в Дупница и за трима в Кюстендил. За останалите все още нямаме информация дали първоначалните резултати са потвърдени. Под карантина са 34-ма ученици от ПГ „Христо Ботев” в Дупница и 3-ма ученици от Кюстендил. Няма учители или служители от помощния персонал с положителни проби и карантинирани. По информация от директорите на училищата, която все още се обобщава, има и отсъстващи ученици с грипоподобни симптоми, които са същите като при Ковид-19. Като област обаче вече сме в тъмночервената зона, навсякъде заразените са над 500 на 100 000 души, с изключение на община Бобов дол. Връщаме се към нивата на заболеваемост от октомври и ноември миналата година”, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Кюстендил Мая Стойчева.
По данни на ведомството на 10 януари, откогато е последната справка, в училищата в област Кюстендил присъствено са се обучавали 8703-ма ученици, тествани с отрицателна проба за Ковид-19 или притежаващи зелен сертификат. Това са 82% от всички ученици в областта. За община Дупница броят на учениците, присъствали на учебните занятия на 10 януари, е 3753-ма. Тестваните на същата дата в областта ученици са 7670, 3468 от които от община Дупница. На 10 януари са тествани 662-ма учители и непедагогически специалисти от областта. Същия ден в община Дупница са направени тестове на 208 преподаватели и на 84-ма непедагогически специалисти.