Ресторантьори: Зелен сертификат навсякъде или да отпадне

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) заявяват категоричната си позиция против дискриминационния подход, демонстриран от държавата по отношение на “зелените сертификати”, съобщават двете организации.

“Днес за пореден път темата за въвеждането на документа в Народното събрание беше отложена! В същото време множество сектори на българския бизнес, които са далеч по-малко рискови в сравнение с Парламента и държавната администрация, са принудени да работят със “зелен сертификат”, се посочва в позицията на БАЗ и СЗБ.

Двете организации разкритикуваха и идеята при евентуално въвеждане на “зеления сертификат” в НС, тестовете на депутатите да се плащат от данъкоплатците.

“Желаем да напомним, че ние като работодатели не сме искали въвеждането на “зелен сертификат” за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни! Тежката дискриминация по темата трябва да спре! Не може правилата да важат за едни, а демонстративно да се пренебрегват от тези, които ги въвеждат!

Всички ние виждаме, че ковид кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на “зеления сертификат”, така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване”, се допълва в позицията.