Родители алармираха: Законно ли е по време на занятия багери да бръмчат при ремонта за 200 бона в ОУ “Христо Максимов“ в Самоков, страхуваме се за децата

Общината контролира строителството, учебният процес не се нарушава, казва директорката А. Николова

Законосъобразно ли е да се извършват ремонтни дейности по време на учебни занимания в двора на ОУ “Христо Максимов“ в Самоков?, попитаха родители на ученици в сигнал до в. „Вяра”.

А. Николова

Самоковци настояват да разберат кой е подписал заповедта за ремонта и спазен ли е правилникът за безопасни условия на труд.

Владимир Георгиев

В двора на ОУ “Христо Максимов“ се извършват ремонтни дейности по проект „Благоустрояване и изграждане на спортни площадки“. Запознати предполагат, че обществената поръчка е спечелена от фирма “Цветни системи“ и е на стойност около 200 хил. лв.

Технически ръководител на обекта е Иван Кокалов от София. Управител на фирмата е Пламен Бачев, който потвърди, че обществената поръчка „Благоустрояване и изграждане на спортната площадки“ е на стойност около 200 000 лв. Договорът бил сключен с община Самоков в началото на 2018 г. Същата фирма е сключила още един договор за благоустрояване на двора в самоковската гимназия „К. Фотинов“ на стойност 200 хил. лв. Самоковци питат в това число влизат ли съоръженията, или само трудовото възнаграждение и консумативите?

Родители обаче са възмутени, че се ремонтира, докато децата са на училище. „Толкова е рисково за живота и здравето на децата през учебно време да се извършват ремонтните дейности, на малка площ да има багери и камиони! Нали се знае, че децата нямат спирачки“ – споделят родетели на децата, които учат в „Христо Максимов“.

„Директорката Антоанета Николова уведомила ли е Регионалния инспекторат по образование – София-област, има ли разрешения за дейностите през учебно време?“, питат родители, които пожелаха да останат анонимни, но са изпратили сигнала и в столичните просветни ведомства. „Кой е издал строително разрешение да се извършват строително-ремонтни дейности по време на учебен процес? Кой разреши и кой си сложи подписа в учебна година да се извършват ремонтните дейности? Децата учат при недобри условия, къде се провеждат часовете по физическо възпитание – проверете? Училището е общинско, отговорността пада на кмета Георгиев, на общината и на директора на училището. Училищният двор е разграден от едната страна, опасно е за децата ни. Според нас никой няма право да нарушава учебния процес в учебните заведения до приключването на учебната година. Какви оценки децата ще получат по физическо възпитание за този загубен период? Училищният двор е разкопан, бръмчат машини по цял ден, камиони, багери. Не се зачитат елементарни права на децата и е редно да се сигнализира и в отдела „Закрила на детето“ – заявиха още родителите на децата от „Хр. Максимов“.

Потърсихме на място за коментар директорката на школото Антоанета Николова, която е с временна заповед до конкурс. На въпроса имате ли заповед от кмета на община Самоков за стартиране на ремонтните дейности в училището, Николова отговори: „Аз не знам дали има такава заповед, при мен такава писмена заповед няма. Това е проект, който е спечелен от общината, ние нямаме общо. Общината си е сключила договор с фирмата изпълнител, ние нямаме нищо общо. Ремонтът започна в началото на месец май. Общината си следи дейността, те си контролират строителството“, призна директорката.

„Учебният процес не е нарушен. Ние сме се разбрали с комисия от общината да започне процедурата през учебно време, за да приключи до 31 септември. Запозната съм предварително с проекта и всичко. Не съм имала претенции относно изискванията по проекта. Той включва изграждане на баскетболно игрище, волейболно, фитнес уреди, тенис маси на открито. Аз съм си дала съгласието да започне, защото фирмата изпълнител по ремонтните дейности с нищо не нарушава учебния процес“ – заяви още Николова. На въроса при какви условия и къде се провеждат физкултурните занимания и вярно ли е, че се провеждали при лоши и опасни условия в двора, където се извършва ремонтът, тя отговори така: „Това не е вярно. Нормално си се провеждат заниманията. Децата минават отзад зад училището и стигат до физкултурния салон, придружени от учител, но там влизат при лошо време, а когато е хубаво времето, играят и тук, пред училището. Понякога се провежда и в класните стаи, когато например имат часове и по теории”.

Репортер на „Вяра“ на място проследи как се провежда урокът по физическо възпитание. Пред входа на школото в рамките на  20 кв.м, на циментова площадка, оградена с опасни циментови бордюри, около 16-ина деца импровизираха занимания по физкултура. Личеше, че това беше мъчение на само за учителя, а и за самите деца. По думите на децата, откакто е стартирала процедурата по ремонтните дейности, те не са влизали във физкултурния салон, събирали се пред училището, между заградения двор, правели само упражнения.

„Обучението в училището се извършва чисто формално и това се виждаше дори и от броя на учениците, които не присъстват в часовете, защото не виждат смисъл. Според нас кметът бърза да приключи ремонтната дейност през учебно време заради предстоящия конкурс, на който ще се яви временната изпълняваща длъжността Николова. Предполагаме, че се бърза да се усвоят средствата. Не се знае кой ще е следващият директор“, гадаят родители. Те заявиха, че ще подадат сигнала и до европейските институции за защита правата на децата.