Румен Радев: Вероятността за политически служебен кабинет рязко нараства с оставката на зам.-омбудсмана

Подалата оставка заместник-омбудсман беше единствената възможност за служебен премиер, който да не е политически обвързан, заяви Радев

 

Тесният кръг от възможности за избор на министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана. Елена Чернева-Маркова беше единствената от възможните номинации за служебен премиер, която не е свързана с нито една партия и за която може със сигурност да се твърди, че няма несъвместимост.

Това коментира президентът Румен Радев след като получи неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Според държавния глава това увеличава вероятността за политически служебен кабинет.

“Как така изведнъж госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато това беше обявено в Народното събрание, аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а според мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? Кави мотиви? Как така изведнъж точно вечра? Имало ли е натиск и защо не се инициирахте изслушване.

И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша полза”, обърна се държавният глава към лидерите на ПП-ДБ.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да участва в разговори за третия мандат и призова президентът Румен Радев да продължи конституционната порцедура така, че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

“Ще направя всичко възможно съставянето на служебния кабинет да не прерастне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията да бъдат ограничени също и за времевите параметри за следващите избори”, отвърна Румен Радев./БНТ