Самодейци бъркаха мамалига в читалище „От извора-2013” в Сапарева баня

Теодора Пеева участва в приготвянето на мамалигата.
  • Аптекарката Теодора Пеева разказа за румънските обичаи „Марцишор” и Paparuda

  • Талантите от школа „103-градусов хоровод” забавляваха публиката с румънски песни и танци

 

Самодейци от Клуба на жената и читалище „От извора-2013” в Сапарева баня показаха традиционни обичаи и танци на северната ни съседка. Присъстващите в залата на етнографската експозиция се пренесоха отвъд Дунав благодарение на румънска вечер, проведена по проект на читалището за популяризиране на европейското културно многообразие.

Публичното събитие „Марцишор, Paparuda, мамалига и румънски танци – експонирани през погледа на НЧ „От извора-2013”, град Сапарева баня бе по повод поетото от Румъния ротационно председателство на Съвета на ЕС (1 януари – 30 юни), във връзка с договор от 28 май т.г. за услуга между НЧ ”От извора-2013” и Областна администрация – гр. Кюстендил, относно изпълнение на Споразумение за осъществяване на дейности по Комуникационната стратегия  на Р. България за Европейския съюз на територията на областта.  

От общинската администрация инициативата уважиха кметът Калин Гелев, зам.-кметовете Славчо Коларски и Евелина Нешева, секретарят Даниела Кьосева и главният счетоводител Любка Маргина. До румънските бит и култура се докоснаха и учителката Ирина Коляндова, председателят на Клуб на жената „От извора-2013” Зафирка Бичакова, много гости и приятели на самодейците от НЧ „От извора-2013”, организирали събитието. В залата присъстваха 33-ма души. Всички те бяха поканени чрез специално изработени за събитието официални покани, съдържащи програмата на събитието.

Водеща на събитието и член на читалището, Теодора Пеева -аптекар в курорта, откри румънската вечер с лекция – презентация, с която запозна присъстващите с румънски обичаи и традиции.

Моменти от събитието

Гостите се запознаха с легендата за Марцишока – румънския обичай за мартеницата. В нея се разказва за красива девойка, открадната от злия змей и спасена от красив момък, който накрая умира от раните си. В негова чест на 1 март се подаряват мартенички – бели и червени, които се връзват само на момчета и символизират кръвта на юнака и цвета на кокичетата, които поникват от изтеклата юнашка кръв.  „Paparuda”  е другият румънски земеделски обичай, който бе пресъздаден от момичетата на Школата за народно пеене „103-градусов хоровод”. Обредът се извършва по време на суша. Отправя се молба към Бога за дъжд и плодородие и наподобява българския обичай „Пеперуда”. След кратката презентация гостите станаха част от традиционната румънска кухня чрез приготвяне на вкусна мамалига със сирене.

Тържествен концерт изнесе детската школа за инструменти и народно пеене „103-градусов хоровод”. Възпитаниците на художествения ръководител Иван Начов изпълниха румънски  песни и танци и забавляваха публиката през цялото време. Румънската вечер завърши с тържествен коктейл с вино, цуйка(румънско питие, подобно на българската ракия, което е с по-нисък градус и се приготвя предимно от сливи), сладкиши, баници, кисело мляко и мамалига. Присъстващите имаха възможност да споделят и своите впечатления от проведеното събитие на специално изработено за коментари табло за обратна връзка.

Председателката на НЧ „От извора-2013” Елена Джокина, секретарят Иван Наумов и членовете на читалището Силвия Недялкова, Теодора Пеева , Иван Начов, Йордан Попов и децата, които бяха отговорни за реализацията на проекта, получиха поздравления за организацията на събитието и начина на експониране на румънските традиции и обичаи през погледа им на читалищни самодейци.