Самораново скача срещу новия затвор

  • Райко Цветков: Виждам само негативи за селото

  •  Комплексът ще ползва нашия водопровод, искаме държавата да ни обезпечи с питейна вода, категоричен е кметът

Предстоящото изграждане на пилотен затвор в Самораново продължава да буди тревога у по-голямата част от населението в дупнишкото село. След затишие темата отново е на дневен ред, след като преди няколко дни в кметството на Самораново официално е получено инвестиционното намерение, изпратено от РИОСВ – София.

Райко Цветков

То е на разположение на местните жители, които могат да се запознаят с проекта. Както сме писали, още с появата на първите информации за мащабния проект в селото, намиращо се в непосредствена близост до Дупница и Рила планина, меко казано, не се очаровани от идеята. У хората има страхове най-вече, че ще се задълбочи и без това сериозният им проблем с питейната вода, тъй като комплексът ще се захранва от водопровода на селото. Не липсват и притеснения заради самото естество на институцията, която ще бъде новият съсед на саморановци, чиято мечта е населеното място да се развива в съвсем друга посока – туризъм и привличане на посетители, които да идват в селото заради красивата природа на Рила, издигаща се над селото. Няма ли да останем съвсем без вода? Дали евентуалните инвеститори в сферата на туризма ще дойдат в Самораново, когато разберат, че тук има затвор? Няма ли да бъдем потърпевши по един или друг начин от пребиваването на такива хора тук? Това са част от въпросите на местните жители. За това как в Самораново гледат на намеренията на държавата за затворническия комплекс разговаряхме с кмета на Самораново Райко Цветков.
Припомняме, че бъдещият комплекс ще обхваща около 20 дка площ на бившето военно поделение в Самораново с настоящото общежитие към затвора в Бобов дол. Предвижда се изграждане на модерен учебен център за обучение и подготовка на персонала на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и пилотен затвор към него. Финансирането е по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“, реализиран от ГДИН по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Партньори на дирекцията при изпълнението на дейностите по проекта са Университетският колеж на Норвежката корекционна служба, Затворът „Она” и Преходното отделение „Солхолмен“ в Кралство Норвегия. Инвестицията е за около 40 млн. лв. По непотвърдена информация затворът трябва да бъде готов до 2024 г.
Предвижда се изграждане на нов корпус на затвора с 200 двойни килии за 400 лишени от свобода, преустройство на сграда за кухня, перално помещение, медицински и спортен център на закрито за лишени от свобода, нова сграда за училище, зала, библиотека. Заложено е още преустройство на съществуваща сграда и стоманобетонно хале за производствени нужди, осигуряващи заетост и обучение на лишените от свобода, изграждане на нов параклис, преустроена част за спорт на открито и др.
В източната част на терена ще се намира център за обучение на персонала и служителите, хотелска част към него, преходно отделение за лишени от свобода, спортна площадка за обучаващите се. Към местата за разходки ще има лавка за основни продукти и материали. Съществуващ стар басейн ще бъде реконструиран за противопожарен резервоар.
– Г-н Цветков, хората от Самораново идват ли да се запознават с инвестиционното намерение за изграждане на пилотен затвор и докога ще имат тази възможност?
– Информацията ще остане тук, докато го има кметството. Информацията с техническите спецификации дойде на диск. Ние сме разпечатали всичко на хартиен носител в три папки, отделно информацията е качена в социалните мрежи. Тук още никой не е дошъл да се запознае на място. Тъй като има реакции, предполагам, че повечето хора се запознават в социалните мрежи със съдържанието на документите.
– Вие лично какво мислите за тези намерения?
– Така представени нещата, аз не виждам полза за Самораново от това, че на негова територия ще бъде изградено такова модерно съоръжение, наречено пилотен затвор и база за обучаване. В документите няма нищо написано, което да ни дава сигурност, че ще има нещо положително за селото. Т.е. дали някой, като е жител на Самораново и отговаря на критериите, ще има предимство, за да работи там. Там ще има персонал и нужда от работна ръка. Това го няма. Отделно цяла България знае, че ние имаме проблеми с недостига на вода през сухата част на годината. Половината от годината ние страдаме за вода. Вода има много, особено през зимата, но отива по реките, после в Гърция. 100% недостигът на водата ще се увеличи.
– Защо?
– Затворът е в най-ниската част на селото. Всички знаем, че водата първо отива там, а след това нагоре. Хората тук от години мечтаят и се борят за подмяна на водопроводи, включително и довеждащи, за да се подобри мрежата и саморановци да живеят по-качествено.
– Чува се и за притеснения от това, че ще се настаняват осъдени, извършили престъпления.
– Ние всъщност не знаем точно какви хора ще се настаняват, не е упоменато с какви присъди ще бъдат. В документите пише просто „хора, лишени от свобода”. И това също е въпрос – не знаем с какви присъди, с какви проблеми ще са настанените. Надяваме се, след като е толкова модерен и сигурен затворът, да нямаме проблеми. Но има хора, които се опасяват. Близо до затвора, на няколкостотин метра има детска градина и училище. Основното притеснение на хората с деца като мен – и аз имам малки деца, които предстои да тръгнат на детска градина, да няма отлив на деца от училището и детската градина заради затвора. Притеснението е заради лошото име, което евентуално затворът ще донесе на Самораново. Знаете, че се опитваме да запазим училището по всички начини, възможни за нас. Постоянно се правят базари, благотворителни акции, за да може да се подобри материалната база на училището и то да се запази, да стане атрактивно за децата. Зависи кой как приема нещата, но има опасност да се получи отлив на деца. Хората ги е страх. Другото е това, че тук имаме много проблеми. Лоша инфраструктура, както казах, лош водопровод, имаме недоизграден мръсен канал. На фона на тия страшно много проблеми хората задават въпроса защо се прави затвор, а не се помисли за нещо, от което местното население наистина да има полза. Някои може би не са прочели добре документите и смятат, че средствата са от националния бюджет. Парите идват от чужбина, но в крайна сметка всеки практично мислещ човек си задава въпроса защо се прави затвор, а за местото население не се мисли.
Има и хора, които работят в тая сфера, и са по-смели. Но и те не знаят какво ще стане, когато се изгради затворът. От документите разбираме, че те няма да имат проблеми с водоснабдяване, канализация за отпадни води, с противопожарна система. Правят си сондаж, пълнят съществуващия от времето на казармата басейн и си го ползват за противопожарни нужди. Правят си 100-кубиков резервоар, който ще има сухо помещение с помпи, зареждат си го от водопроводната мрежа на Самораново и те са си се обезпечават и с вода. В самия затвор ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадни води, която ще набавя вода за поливни нужди, промишлена вода.
– В социалните мрежи се настоява за обществено обсъждане на инвестиционното намерение, насрочено ли е такова?
– Тази седмица ще стане ясно. Първо, защото заради ковид мерките и студеното време нямаме къде да съберем толкова много хора. Надявам се да дойдат много хора. Второто нещо е – ще преценим според отзивите дали ще бъде насрочено общоселско, или общо събрание, на което да се чуят мненията на хората. Има вероятност да се съберем по-компактна група – общинските съветници, аз и други по-заинтересовани хора от проблема, които да се съберем, да коментираме какви действия можем да предприемем в близкото бъдеще.
– Вие лично какво ще предложите да се направи? Какви искания ще предявите?
– Има различни предложения, различни идеи, но в крайна сметка ще кажат хората. Аз ще отстоявам това, което те решат. Изключваме дали това съвпада с моето лично мнение и желание. Иначе винаги съм казвал и казвам – не че съм за построяването на затвор, но виждам само негативи за Самораново от това. Вече изброих негативите. Освен това не е написано този затвор как ще се отоплява, с какво гориво, дали няма да се замърсява въздухът на населеното място. Ако пък се газифицира, което е много добро, дали не е възможно тръбата да се докара до центъра на Самораново и да почне да се газифицира селото. Газификацията е мечта на част от саморановци. Евентуално може да се газифицира училището, което има проблеми с бюджета, не му стигат парите за отопление и т.н. Има какво да се направи за самото село, стига да има добро желание у хората, от които зависи. Следващата седмица планирам да изпратя едно писмо до министъра на правосъдието, евентуално ако има възможност за лична среща с него, за да може да бъдат изговорени нещата, и ако се наложи – писмена кореспонденция във връзка с проекта, за да може да обърнем внимание на управляващите, че тук има сериозни проблеми, които биха могли да решат отчасти или напълно. Зависи от тяхното желание. В крайна сметка държавата ще бъде облагодетелствана, за нея ще бъде голям плюс, ако се изгради този затвор, а пък за самото населено място наистина не виждам ползи. Ще има 400 лишени от свобода, 300 души от системата на ГДИН, които ще се обучават, плюс обучаващи и персонал. Това е като да закачат едно половин Самораново за водопроводната мрежа. Как ще се справяме, не знам. Със 100-кубиков резервоар най-вероятно няма да се справим. Колкото и да ми е болно да го кажа, ние много трудно бихме спрели този проект. Но вярвам, че с разговори и с действия, които са от компетенцията ни, можем да се преборим да се направи нещо за Самораново, най-належащото и спешно – да се обезпечи населеното място с питейна вода.

Юлияна КОЛЧАКОВА