Самораново с нова придобивка! Монтираха скулптура на св. Иван Рилски

3-метровата фигура се издига пред параклиса „Св. Иван Рилски“

Статуя на свети Иван Рилски Чудотворец е най-новата придобивка за дупнишкото село Самораново. Над 3-метровата фигура на най-великия български духовник, светец, небесен закрилник и покровител на  българския народ бе монтирана в сряда пред едноименния параклис, изграден от семейството на Михаил Севдин и дарители.

Статуята е дело на скулптора Владимир Илиев, който преди няколко години изработи и дари на Самораново бюст-паметник на Васил Левски. Фигурата е висока 2, 80 метра, като с ореола ще стигне над 3 метра. Изработена е от лят мрамор, като основателят на най-големия български манастир държи в ръцете си свитък с надпис от житието на св. Иван.

„Една хубава идея никога не се получава от днес за утре. Още зидахме храма, когато на мен ми мина идеята, че тук трябва да има един паметник или скулптура на свети Йоан Рилски. Намерих скулптора и споделих с него. В началото той, както всеки творец, каза: „А, Мишо, как аз ще правя на свети Иван Рилски скулптура?! Той е много добър скулптор, всепризнат и в България и в чужбина, но досега не е правил скулптора на светец. Прие начинанието като нещо лично и вече втора година работи по него“, сподели Михаил Севдин. Именно негова е и инициативата за изграждането на параклиса, който бе осветен и открит на 3 юли 2022 г.

„Винаги е предизвикателство. Да, много е ангажиращо, как ще се направи. Все пак хората го възприемат различно. Като се каже свети Иван Рилски, всеки си има някаква представа. Консултирах се. Прегледах един куп икони. Повечето икони го изобразяват в класически одежди, докато аз исках да си изглежда автентично, защото той си е бил отшелник. Затова накрая се спрях на тоя вариант. Реших, че трябва да изглежда по-масивно – хем величествено, хем да си остане отшелник. Това беше идеята. Предизвикателство е наистина, но се получи. И се радвам, че в тия смутни времена все още някой иска да прави нещо“, каза в отговор на въпрос Владимир Илиев.

Паралелно в параклиса продължава да работи дупнишкият зограф Ангел Илчев. „В момента работя по фигурата на свети Андрей и свети цар Борис – Михаил. След това започвам да правя Господните сцени. Целият храм ще бъде изографисан. Няма да има място без стенопис, като на най-долния ред  ще има декоративни пердета, които ще оформят целия стенописен ансамбъл“, обясни художникът. Очакванията са догодина зографисването да  приключи.

Стана ясно още, че в най-скоро време ще започне и строителството на камбанарията, до която ще има и навес. „След поставянето на скулптурата, започваме строителството на камбанарията, с прилежащ към нея навес. Има проекти, минало е през Общинския съвет и всеки момент чакам разрешение за строеж. Тук са и двете камбани, изработени от братя Велеганови от Пловдив“, обясни Михаил Севдин. Той отново подчерта, че мястото с параклиса все повече привлича местните и е посещавано от много майки с деца.

Във връзка с монтажа на скулптурата на свети Иван, която е единственав община Дупница, на място дойдоха кметът Методи Чимев, зам.-кметът Крум Милев, началникът на отдел „Устройство на територията“ Елена Желязкова и Александър Паризов – началник на отдел „Транспорт и сигурност“.

Юлияна КОЛЧАКОВА