САЩ одобриха ваксината на “Джонсън и Джонсън”

Съединените щати одобриха използването на ваксината на “Джонсън и Джонсън”. С нея могат да се имунизират хора над 18-годишна възраст. Очаква се препаратът да получи европейски сертификат в средата на март.

13 месеца след като в САЩ беше регистриран първият случай на COVID-19, страната включва трета ваксина в борбата с вируса.

Предимствата на ваксината на “Джонсън и Джонсън” пред препаратите на “Пфайзер-Байонтек” и “Модерна” са, че се поставя само една доза. Също така ваксината може да бъде съхранявана няколко месеца в обикновен хладилник, което я прави по-евтина и улеснява доставките.

Тя обаче дава 85% ефективност в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19 и 66 на сто – при умерени симптоми. Ваксината е тествана на около 44 000 доброволци в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Такива мащабни изпитания не са правени при другите препарати.

Много малко странични ефекти са наблюдавани при тестовете. Очакват се обаче и още изследвания. Не е ясно дали ваксината на “Джонсън и Джонсън” предотвратява разпространението на вируса. Неизвестно е и колко дълго ще трае имунитетът.

Първите доставки в Съединените щати се очакват още утре.

“Джонсън и Джонсън” обявиха, че целта им е да доставят 20 милиона дози до края на март”, каза Джеф Зинтс, координатор в Белия дом за борба с COVID-19.

До края на юни компанията трябва да достави в Съединените щати общо 100 милиона дози. Досега около 14% от населението на страната е ваксинирано срещу COVID-19./БНТ