САЩ са предоставили 17 милиона долара за укрепване на албанската армия

САЩ са предоставили 17 милиона долара за укрепване на албанската армия. Това заяви началникът на щаба на Въоръжените сили на Албания генерал Бегай в интервю за VOA, цитирано от македонския вестник „Независен“
САЩ са предоставили 17 милиона долара за укрепване на албанската армия. Това заяви началникът на щаба на Въоръжените сили на Албания генерал Бегай в интервю за VOA, цитирано от македонския вестник „Независен“.

Генералът уточни, че в рамките на проведена тази седмица среща с началника на Генералния щаб на армията на САЩ генерал Марк Мили е обсъдено сътрудничество между двете страни, както и войната в Украйна.

По-рано се появиха съобщения, че Албания е закупила ракетни системи Javelin от американска компания. В тази връзка генералът припомни за плановете на Албания да закупи хеликоптери Black Hawk. По думите му увеличаването на авиационния капацитет няма да се финансира само със средства от САЩ, но и с такива от бюджета на Албания.

Албания, която е член на НАТО, е една от страните, в които е разположен щаб на специалните сили на САЩ в Европа, припомня медията.