Светът на Мили: Коя храна е необходима за поддържане на добро здраве

Вярвате или не, човешкият организъм е създаден да живее минимум 100 – до 180 години. Зная, че ви минава мисълта „Това е невъзможно!”. Но е така. Аз съм Милица от „Светът на Мили” и днес ще представя много интересна и важна информация за това как да поддържаме здравето си. От книгите на известната диетоложка Лидия Ковачева съм извадила много ценни съвети за нашето здраве и храна. Забелязала съм, че младите хора се вълнуват от правенето на пари, инвестиции, работа, развлечения, нощен живот. Все хубави неща, но ако нямате здраве, какво правим тогава?

Моята баба /майката на баща ми/ е на 80 години. Тя е здрава жена, която е последователка на Лидия Ковачева. Тук ще разкажа накратко най-важното, което трябва да знаем ние, младите, ако искаме да бъдем здрави, младолики и да не попадаме в капана на „модерните болести – рак, левкемия, тумори, хепатит и т.н.”.

Да започваме! Храната може да бъде както извор на сили и здраве, така и на болести и злини. В миналото българите са се славили като хора с изключително здрав имунитет, сила и дух! Тогава не е имало ресторанти, нито вериги магазини. Имало е само лук, чесън, черен хляб и зеленчуци. Месо само по празници и вода. Да! Това е било менюто на нашите пра-пра-пра-пра-прародители. А какво се случва с днешните хора? Ние сме изнежени, с намалена жизненост, винаги се поддаваме на простудни и хронични страдания. Днес, когато стандартът на живот е по-висок, би трябвало здравето на хората да се подобри. Но се получава обратното. Нашите предци са се хранили скромно. В менюто си не са имали кроасани, салам, наденички, бургери, пици. Захар не е ползвана. Плодовете са се хапвали в натуралния им и пресен вид. Не като компоти.

БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР

Човешкият организъм се нуждае от захар, но не и в този концентриран вид. Захарта в захарното цвекло е 18%, а рафинерията ни я дава с 98-99%. Човешкият организъм е приспособен към естествената форма на захарта с малка концентрация и с присъствието на витамини, ензими, соли, микроелементи и всички други съставки, способстващи за нейното усвояване. Вторият продукт, причиняващ също редица заболявания, е

БЯЛОТО БРАШНО

Съвременният човек е създал цяла индустрия от продукти с бяло брашно. Комбинирайки го със захар – налице вече имаме вафли, бисквити, бонбони, пасти, кексове, торти и т.н. Лошото е, че с тези храни свикват децата, а това няма как да не повлияе на здравето им. Препоръчано е брашното да се сведе до минимум, като се замени с други алтернативи.

СОЛ

Лидия Ковачева препоръчва да се ползва по-ограничено и където може, да се избягва. И да бъде заменена с хималайска или сива, непречистена сол.

МЕСО

Да! Колкото и да ни е тъжно, месото също е нужно да се ограничи, защото насища организма с токсини. Очаквам да кажете, че месото е полезно заради важни аминокиселини и протеин. Но аз ще кажа, че аминокиселините се съдържат в зеленчуците. Също така месото може успешно да се замени с млечните продукти, които не са толкова токсични. Яйцата също съдържат протеин. Така че нямате никакво оправдание, с което да НЕ МОЖЕ да ограничите месото. Можете! Хапвайте един път в седмицата за по-добро здраве. Аз не съм вегетарианец, но натам вървят нещата, тъй като за мен здравето е на 1-во място.

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В СУРОВО СЪСТОЯНИЕ

Приемаме ги, както ни ги е дала самата майка Природа. Тяхното БОГАТСТВО на витамини, ензими, биологично заредени соли, микроелементи и трансформирана слънчева енергия е безценно за нашия организъм.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА!

НЕ карайте децата да преяждат, нито пък вие. За мен преяждането е невежество. Когато детето предпочита плод пред сготвена манджа, оставете го. По такъв начин то не си „разваля” обяда, ами напротив! Набавя си витамини.

Според мен прехраненото дете е мудно, неинициативно, често с негативни прояви, изострена чувствителност, мудна и забавена мисъл. Системната практика на прехранване и внушението, че храната е необходима, за да расте детето и да стане „силно и голямо”, е отживелица! Радвам се, че вече виждам по-често будни майки, които не си тъпчат децата, а им дават плодове и зеленчуци. Запомнете едно, майки и бъдещи майки като мен – децата имат ИНСТИНКТИ на задоволяване. Ако продължаваме да ги тъпчем с храна, ще ги научим на постоянно и безконтролно хранене! Което довежда на по-късен етап до болестни състояния.

ПРИЯТНА И ВЕСЕЛА АТМОСФЕРА НА МАСАТА ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ

Това правило трябва да залегне дълбоко у нас и да ни стане навик. Здраве и добро усвояване на храната не могат да бъдат постигнати, ако атмосферата е тежка, нервна, напрегната или конфликтна. Стомахът е чувствителен орган и реагира не само на груби, резки думи, обиди, но дори и на едно позвъняване на телефона. Случвало ли ви се е да ви се обади някого и да ви съобщи неприятна новина? Заболявал ли ви е коремът? Защото на мен ми се е случвало. Нашите роднини/родители често сядат на масата и започват да разискват свои нерешени проблеми или просто демонстрират лошо настроение и поведение, пренебрегвайки присъствието на другите и на децата. С негативните прояви покрай храненето нервната система е напрегната, душевното равновесие – нарушено. Според мен, на масата за хранене всичко трябва да бъде красиво! Красиви мисли, хубаво настроение и подредена храна. Приборите и храната да се подават с УСМИВКА. Трябва да има позитивна енергия!

„ДИЕТИ”

Слагам „диети” в кавички, защото сега като симпатизант на Лидия Ковачева ще споделя моята диета. Според нея може да се храним 3 или 2 пъти в деня. Тъй като искам да бъда фина дама, аз предпочетох 2 пъти, така е и по-здравословно. Пропускам закуската. Сутрин тренирам и пия вода. Тя много препоръчва спортуването. На обяд ми е първото хапване – салатка по мой избор и яйчица. За вечеря същото. Често похапвам и плодове. Често се зачитам и във вегетариански рецепти. И наистина има много вкусни. Запомнете, че храната ни е само за гориво! Не е нужно да се тъпчем! Защото вместо да ни помага, тя ни кара да сме по-бавни и мързеливи.

ПРЕВИШЕНО КОЛИЧЕСТВО!

Броят на болестите, свързани с преяждането, като склероза, диабет, заболявания на храносмилателните органи, е голям. И често срещани за съжаление. Според мен ни е нужна мащабна дисциплина и контрол, за да преодолеем преяжданията.

ХРАНИМ СЕ БЪРЗО И НЕРВНО!

Ние просто гълтаме храна и без да я сдъвчем основно, я изпращаме към стомаха неподготвена. Такава храна подлежи на гниене и се изхвърля неоползотворена.

НИЕ ЯДЕМ ТВЪРДЕ ЧЕСТО!

Ние ядем, преди стомахът да е свършил работата си с предишното ядене. Да се приема допълнителна храна между две яденета, е НЕ само излишно, но и вредно.

ДА СЕ ЯДЕ САМО ПРИ ЧУВСТВО НА ГЛАД !

След книгите, които изчетох по темата, разбрах, че организмът има два вида глад: действителен и лъжлив! Действителният е, когато коремът ви започне да ви изпраща сигнали на мозъка, че е гладен. А лъжливият е, когато видим апетитна храна и решим да си хапнем от нея само защото изглежда съблазнителна, а НЕ че сме гладни. Лъжливият е опасен и е практикуван 95% от населението.

ВРЕДНИТЕ ХРАНИ

Захарта, захарните сладки, солта, месото, ако НЕ могат да бъдат изключени, то поне трябва да бъдат намалени до минимум. Единственият начин да се оправи лошото храносмилане е временно да се проведе един лечебен режим с гладуване. Т.е. стомахът за малко да се освободи от всекидневната работа. НЯМА орган при болестно състояние да НЕ се нуждае от почивка и тъй като нашият организъм има способности да се самовъзстановява и самолекува, то необходимо му е само да му се даде тази възможност.

За заключение ще кажа, че мързелив и лош столетник няма!

Древните елини са казвали „Здрав дух в здраво тяло”. Резултатът на здрава, стегната фигура и здрави органи, благодарение на нашата дисциплина и воля, бързо се отплаща. Посещавайте често минерални басейни, правете разходки, отдавайте се на спорт и туризъм. Ако се интересувате от още подробности за диети, болести и как да се излекувате – свържете се с мен.

Благодаря  за отделеното време. Надявам се да съм ви полезна!

Пазете се, хранете се правилно, спортувайте и нека заедно победим коронавируса!

Ваша Мили
Instagram:millygatseva
Facebook:Milly Gatseva