Седемте рилски езера си взеха почивка от туристите

Директорът на НП „Рила”  Красимир Андонов: Тази година отбелязахме Деня на Земята с онлайн презентация

Международният ден на Земята тази година е по-специален, не само защото се чества за юбилеен, 50-ти път, но и защото публични  изяви по този повод няма да има заради пандемията от новия коронавирус.
Празникът, който се отбелязва от над половин милиард души в 174 държави по света, винаги е бил белязан от различни инициативи в планини и паркове  сред природата. Тази година обаче това е невъзможно поради заплахата от заразяване с COVID-19.
Първо честване на Деня на Земята е проведено на 22 април 1970 година в САЩ и Канада, 20 години по-късно денят е обявен за международен. България се включва в отбелязването му през 1993 година. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
„Нашето пресаташе Стефан Кирилов представи мултимедийна презентация, която може да видите, както на сайта, така и на Фейсбук страницата на Национален парк „Рила“. Просто няма как да събираме хора и да се провеждат инициативите, които сме правили в други години. Посетителските ни центрове са затворени. Иначе парковата охрана е на терен и всичките ни служители работят, спазвайки всички мерки по време на извънредното положение. Те си обикалят по участъците, спазвайки дистанция и оборудвани с предпазните средства. Когато се въведат по-облекчени мерки и се реши, че може да се осъществява контакт между повече хора, тогава ще заработят и нашите посетителски центрове. Там може да се получи струпване на много хора и няма как да си позволим подобно нещо по време на пандемия“, каза пред „Вяра“ директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов.
Потърсихме и началникът на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков. Той коментира, че в момента в планината и в района на Седемте рилски езера е спокойно и почти не се срещат туристи.
„Забраната за навлизане в планините си я има и хората се въздържат. Ние, планинските спасители, излизаме в планината рядко и с превантивна цел. Почти няма посещения. Хижите не работят с туристи в момента. Лифтовете и влека не работят също. В момента положението е спокойно и така трябва да бъде до падането на забраната. Коментира се, че ако почнат да намаляват случаите на коронавирус, е възможно да се разреши посещението в планините. Докато това не се случи обаче, препоръчваме на хората да не излизат на планински туризъм“, заяви началникът на Планинска спасителна служба-Дупница пред репортер на медията ни Кирил Чолаков.

Димитър ИКОНОМОВ