Си Дзинпин: Пекин ще подкрепи основните интереси на Москва

Китай и Русия трябва да засилят още повече икономическото си, търговско и инвестиционно сътрудничество, както и да разширят сътрудничеството в енергетиката. Пекин ще подкрепи основните интереси на Москва. Това е заявил китайският президент Си Дзинпин на среща с руския премиер Михаил Мишустин в Пекин, предаде Ройтерс.

“Китай и Русия трябва да продължат задълбочено да използват потенциала (за двустранно сътрудничество), да повишават нивото на сътрудничество в търговско-икономическата и инвестиционна сфера”, е казал Си, цитиран от китайската телевизия.

По думите му Пекин е готов “да засилва и задълбочава” връзките с Москва в областта на енергийното сътрудничество, допълва ТАСС. Според Си Китай възнамерява да обедини усилия с Русия за повишаване на нивото на взаимодействие във всички направления, за да “обогатява непрекъснато всеобхватното стратегическо партньорство” между двете страни.

Мишустин е на посещение в Китай от вчера. Първоначално той посети Шанхай, където участва в китайско-руски бизнес форум. В Пекин той се срещна и с премиера Ли Цян. При визитата бяха подписани двустранни документи, включително меморандум за разширяване на търговското сътрудничество. /БТА