Скъпият ток “попари” общини от Югозапада!

  • Кметът на Кюстендил: Фактурата за декември е колкото тока за цялата 2019 г.

  • В Трънско въвеждат режим на уличните лампи

Редица общини в Югозапада изнемогват от драстичния скок в сметките за ток. Някои от тях въвеждат режим, други още “стискат зъби”, но не е ясно докога ще издържат. Уличните лампи в трънските села вече светят само от 18 до 23 часа. Това каза кметът на Трън Цветислава Цветкова. Режимът е въведен заради скъпия ток. Община Трън е една от най-големите по площ в страната. На нейната територия има 51 села, в които живеят основно възрастни хора.
Община Трън няма възможност да обслужва високите сметки за ток, каза кметът Цветислава Цветкова. Фактурата за декември е на стойност 45 800 лева. За същия период преди една година изразходваната електроенергия е струвала 13 000 лева. В момента в населените места се монтират електронни часовници за управление на уличните лампи. Цветкова не изключва варианта на режим да мине и уличното осветление в Трън.
„Още не сме обсъждали с ОбС как да се сучат нещата за града. Ако режим се наложи, времевият пояс, в който ще бъде осветено, ще бъде малко по-голям, защото все пак имаме заведения, училище, детска градина. Търговските обекти са от по-рано на работа, ще се наложи и сутрин да се включва осветлението. Националното сдружение на общините ни убеждава, че водят преговори за някакви облекчения на общините. Така че изчакваме за момента да видим какво ще предприеме държавата”, каза кметът.
Сметките за ток са повод за притеснение и в община Кресна. За момента не са въведени мерки за по-сериозно пестене на електроенергия, но такива се обсъждат. Това съобщи заместник-кметът Валентин Стоичков пред кмета.бг. „Ще светят през една крушка или за по-малко часове. Все още не сме взели окончателно решение“, обясни той. За момента други ограничения в Кресна не се обсъждат.
“Положението с цените на тока и газа при нас е драматично. Това призна градоначалникът на Кюстендил Петър Паунов. През месец декември платихме колкото за цялата 2019 г., 142 000 лв. е била миналия месец, 130 000 е за цялата 2019 г.
“С последни сили се справяме, на ръба сме. Ако не дойдат компенсациите от държавата, до 10 дни ще се наложи да преминем към режим на тока, защото втора сметка като тази за декември общината не може да плати. Много се надявам да не се стигне до затваряне на детски градини или ревизиране на други социални услуги”, призна Паунов.
“Ще видим какви компенсации ще има, като дойдат януарските сметки. Ако подкрепата от държавата е недостатъчна, ще се наложи да преминем към рязко ограничаване на потреблението. Защото няма да може да се разплащаме. 110 лв. беше компенсацията за мегаватчас, но от 100 лв. като получите фактура на 700 лв. за мегаватчас, компенсация от 110 лв. е смешна, защото остават 600 лв. Това, което преживяваме, наистина е абсурдно”, притеснен е кметът.
В Петрич не е въведен режим на тока или ограничение на уличното осветление, общинските институции работят при нормален режим. Това съобщи заместник-кметът Нина Попова. Всички бизнеси и общински институции в града обаче съобщават за затруднения, свързани с високите цени на тока. “Учениците от първи до четвърти клас учат присъствено. Тези от 5-и до 12-и се обучават онлайн. Въпреки това се отоплява почти цялата сграда. Не можем да правим икономии. В детските градини – също, въпреки че има голям брой отсъстващи деца“, каза Попова.
Очакваме подобни затруднения през февруари и март, прогнозира Нина Попова.
Определено и в община Костенец имаме проблем с високите сметки за ток. Те са почти три пъти по-високи в сравнение с минали периоди. Нужни са компенсации за небитовите абонати – бизнес, общини, училища, детски градини, болници и т.н., очакваме решение в тази посока на централната власт. Това каза кметът на Костенец Йордан Ангелов.
“Никак не е приятно да чуем, че бизнесът изнемогва. Надявам се да има помощ за общините, но и да бъде обърнато внимание на проблемите на работодателите, защото определено и те са на краен предел”, коментира той. “Не ми се иска да го споделям, но и ние обмисляме да въведем режим на уличното осветление. Наистина няма от какво друго да спестим. Само за
месец сметката за улично осветление е около 21 000 лв., а преди три месеца през миналата година за същия период е около 7000 лв. Такъв режим има в доста други общини. Риск има и за населението, с оглед сигурността на хората и това да се увеличи битовата престъпност, но нито можем да спрем работа на Домашния социален патронаж, нито на общинските предприятия, защото осигуряват множество услуги за местното население”, заяви кметът.