Слаб летен сезон за туроператорите в Дупница

Мариана Угрева

Гърция е предпочитана дестинация, еднодневното плажуване удари 50 лв.

Туристическите агенции в Дупница отчитат слаб летен сезон. Причина е пандемията от коронавирус, която вече над година парализира много браншове в целия свят. Именно туроператорският бизнес е един от най-засегнатите още от началото на Covid-19.
„Работим по време на летния сезон със смесени чувства заради пандемията. Най-силният период от летния сезон е от 24-25 юли до 9-10 август. Тогава най-много хора предприемат почивки. Миналата година по това време изобщо нямаше никакви организирани пътувания. Тази година ситуацията е една стъпка по-напред от 2020 година, но няколко крачки назад в сравнение с годините, преди да се появи коронавирусът. И Европа е разделена на най-различни зони – зелени, оранжеви, червени. Хората са стресирани заради вируса и много от тях не искат да предприемат пътуване и почивка. Иначе дупничани предпочитат предимно Гърция за своята лятна почивка. Но и едно пътуване до там вече се организира доста трудно. Има един куп условия, които задължително трябва да бъдат спазени. Всички се записват в последния възможен момент. Причината за това е, че клиентите не смеят да рискуват предварително с парите си, защото не са сигурно дали пътуването изобщо ще се осъществи. Притесняват се, ние също от своя страна изпитваме притеснения, защото пък превеждаме пари на нашите контрагенти зад граница“, коментира пред „Вяра“ управителят на туроператорска фирма в Дупница – Мариана Угрева.
Тя допълни, че към курортите на Българското Черноморие също има интерес, но не толкова голям. По-голямата част от почиващите се организират сами за екскурзия в страната.
От Гърция най-предпочитани са по-близките до границата с България места. Вече не се предлага и нашумялото преди няколко години плажуване за един ден в южната ни съседка.
„Вече няма оферти за еднодневен плаж в Гърция. Това е така, защото към цената се прибавят едни 25 лева заради антигенния тест, който е задължителен. По този начин сумата общо става 50 лева, а това е цена, която не е оправдана само за еднодневно пътуване. Специално за пътуването в Гърция като изискване има и да се сканира QR код, който минава през сайта на тяхното Министерство на външните работи. Клиентите най-много предпочитат да отидат в Гърция за 5 дни. Един пакет за 5 нощувки със закуска и вечеря плюс включен транспорт струва около 400 лева. В момента предлагам подобна оферта на цена от 390 лева, но интересът не е особено голям“, допълни г-жа Угрева.

Димитър ИКОНОМОВ