След взрива в “Арсенал”: Потвърдена е смъртта на трима души

След извършените спасителни действия бяха открити телата на двете жени, които бяха в неизвестност след вчерашния инцидент в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. С това официално жертвите на взрива стават три – мъж на 55 години и две жени на 53 и 43 години. Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов, цитиран от БТА. Пострадалата жена, която беше откарана в болнично заведение в София, е с тежка черепно-мозъчна травма, но към този момент е в стабилно състояние, посочи той.
Взети са проби от местопроизшествието. Променя се квалификацията на деянието, тъй като жертвите са повече от една. Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата, предстои да се назначат още химическа експертиза, взриво-техническа експертиза и други, уточни Атанасов. Ще бъде уточнено детайлно и какъв е производственият процес в цеха на завода, където възникна инцидентът.
Причината на този етап не може да се каже. Работи се по няколко версии-техническа причина, човешка грешка и други. Разпитани са свидетели – те описват производствения процес, провеждания инструктаж и т.н. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. „Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специален надзор“, посочи още Атанасов. Мъжът е със стаж осем години, едната жена е с девет, а другата – с 15 г. стаж в оръжейницата.
Припомняме, че тежкият инцидент стана вчера в цех 112 на военния завод „Арсенал” в Казанлък. Този инцидент е втори в завода от началото на годината. През април две работнички пострадаха след инцидент в Мъглиж – завод 4, цех 130. През август миналата година служител почина след пожар в склад за взривни материали.