Смочево се потопи в магията на хляба, виното и песните

Талантливото сопрано с кариера във Франция Милена Желязкова проведе мастърклас под открито небе в полите на Рила

Камен ЯНЕВ
Магията на музиката и красотата на природата в една концертна вечер. Това се случи в село Смочево, на около 5 км от град Рила. Жители и гости се събраха, за да споделят и преживеят едно музикално събитие без аналог в Югозапада. Певицата Милена Желязкова, която от години живее и твори в Лион, Франция, проведе мастърклас в Рила, а най-емоционалната и незабравима “спирка” по пътя за нея и учениците й бе красивото селце, сгушено в прегръдките на планината.

“Пеенето и любовта! Хората в Смочево ни посрещнаха с отворени обятия, с хляб и вино…. Каква емоция е да прегърнеш най-възрастната певица там, Лила Димитрова… Моите скъпи студенти и стажанти пеят пред тази възхитена публика! Да танцуваш с тях с часове на площада на селото! Преживяване, което мечтаех да дам на тези, които ми се доверяват от години, посещавайки уроците ми… Един от онези моменти в живота, които не забравяме до последния си дъх”, написа в профила си във Фейсбук Милена Желязкова. Талантливото сопрано е част от популярния във Франция (и не само) квартет “Балкан”, в който древна българска музика се изпълнява от две наши сънароднички и две французойки, влюбени в “Страната на розите”. Дъщеря на една от легендите в ансамбъл “Филип Кутев”, Милена е специализирала класическо пеене и пиано в България, стара френска литература във Франция и мениджмънт на култура, а в момента, в който става част от група “Балкан”, тя е асистент на директора на Амфитеатъра на Лионската опера. Днес Милена Желязкова е преподавател в международния музикален институт IMMM (Institut International des Musiques du Monde).

Първият й мастърклас в България е по покана на фондация АРДЕНЦА по проекта “Rila Exchange”, който се провежда в партньорство с община Рила от 2012 г. насам. Работилницата довежда млади етно музиканти от всички националности в Рила планина в Югозападна България, за да учат и да се изявяват заедно с местни самодейни фолклорни ансамбли, оживявайки селските площади в региона с празници на народна музика от цял свят.

“Безкрайно блгодаря на всички, които ни посрещнахте във вашето нежно, задушевно село Смочево! За всички французи и особено за мен това преживяване бе изключително вълнуващо”, обърна се към жителите на селцето гордата българка Милена. Тя изказа специална благодарност към кмета Стефка Зашева за перфектната организация и топло посрещане.