Снежанка Траянска: Младите хора да постигат мечтите си в България, a възрастните да имат достоен живот в красивата ни Родина!

Снежанка Траянска е магистър по „Счетоводство и контрол“ и  бакалавър по „Агробизнес“.Работи в частния бизнес от 20 години в областта на счетоводството, товарен транспорт и спедиция. Вещо лице към Окръжен съд Кюстендил в клас „Съдебно-икономически експертизи“.Тя е областен координатор на ПП “Има такъв народ” и кандидат за народен представител за област Кюстендил.

-Г-жо Траянска, имате поглед и опит в една от темите, които засяга пряко живота и стандарта на стотици хиляди българи, които се опитват да развиват малък и среден бизнес. Сякаш държавата е по-скоро мащеха за дребните собственици, как ПП „Има такъв народ“ и в частност Вие като депутат бихте работили това да се промени?
-Проблемите при работата на малкия и среден бизнес са различни в зависимост от сферата на дейност. Най-често обаче такива възникват при работата с държавната администрация. Десет и повече години се говори за „Електронно правителство“, но все още не е реализирано. Следва максимално бързо да бъдат въведени онлайн услугите за бизнеса и хората.Задължително трябва да бъде въведена лична отговорност на държавните служители.Всички говорим, за това как да задържим младите хора в България, даже и да върнем тези, които вече са заминали за чужбина. В това отношение би могло да се създаде гаранционен фонд от държавата, който да гарантира кредитиране на стартиращ бизнес за хора под определена възраст. Така ще осигурим възможност предприемчивите млади българи да получат първоначален капитал и да реализират идеите си тук.

-Оправданието на поколения политици е, че България е бедна страна, но през последните месеци се видя, че всъщност пробойните са големи, а не постъпленията недостатъчни. Как ИТН ще подходи за финансово стабилизиране, без да се предприема допълнително обременяване чрез увеличаване на данъци и такси?
-Отговорът се съдържа във въпроса. Да, когато се спре изтичането на публични средства, тогава ще има достатъчно за всички видове социални дейности, здравеопазване, образование и други сфери на живота ни. Не само, че не трябва да се увеличава данъчната и осигурителна тежест за бизнеса, но трябва да се търсят и начини за облекчения.
В кратки срокове след изборите трябва да се състави правителство, което бързо да реагира за овладяване на енергийната и здравна кризи. ПП „Има такъв народ“ разполага с екипи от експерти, които работят ежедневно, за да бъдат изготвени адекватни мерки, съответстващи на динамичната среда, в която живеем.

 

-Голяма част от избирателите на ИТН са обикновени служители и работници, дребни бизнесмени и предприемачи – кога тези хора ще получат шанс за нормален живот, без да им се налага да затъват в кредити и да излизат периодично на работа зад граница?
-Нормалният живот, за който ме питате няма да бъде постигнат с магическа пръчка. Ще стане постепенно. Стандартът на живот в България е много нисък. Заплащането на труда е недостатъчно в някои сектори на икономиката, особено в провинцията. Ако говорим в краткосрочен план – при настоящата Ковид криза, всички видове бизнес и в частност всеки гражданин на страната ни е засегнат, както финансово, така и емоционално. В тази посока, правителството следва да изготви адекватни мерки, които да достигнат до всеки един. Грижата трябва да бъде бърза, лесно достъпна и достатъчна.

-Къде е по-уреденото и обезпечено бъдеще на областта? Казваме туризъм, селско стопанство, но как ще се случи това?
-Област Кюстендил има прекрасни условия за туризъм и селско стопанство. Имам преки наблюдения и в двете сфери. Какво би могла да направи държавата? По отношение на туризма, държавата може да помогне като вложи средства и усилия в развитието на културния туризъм. Вековната история ни е оставила културно наследство, което, ако бъде рекламирано, би могло да привлече много туристи. Със съчетанието на културен, спа и ски туризъм областта ни ще постигне европейски стандарти в тази област.
По отношение на селското стопанство: трудолюбиви и предприемчиви местни хора създадоха много овощни насаждения. Името „Овощната градина на България“ е достойно за областта ни. Основният проблем е реализацията на произведената продукция. В това отношение, може да бъде осигурено финансиране чрез подходящи програми от страна на държавата и Европейски фондове.

-Как да върнем енергията и желанието на българите за развитие, които сякаш се губят от година на година, а в спиралата от избори съвсем замряха?
-Енергията и желанието на българите за развитие биха се върнали, когато видят реални промени. ПП „Има такъв народ“ беше единствената партия в предходните два парламента, която беше за ефективна промяна. Затова всъщност и срещна такава огромна съпротива. Но няма да се откажем или намалим усилията си в тази посока. Гражданите трябва да повярват, колкото и трудно да е, че хората от „Има такъв народ“ отиваме на предстоящите избори с чисти каузи и намерения. Всички искаме животът на българите да бъде по-добър; поколенията да живеят тук, където са родени и свързани; родители, деца и внуци да могат да общуват и живеят по-близко един до друг.

-Кои ще бъдат Вашите приоритети, ако бъдете избрана за народен представител от област Кюстендил?
– Ако бъда избрана за народен представител от област Кюстендил, на първо място не бих забравила избирателите. За много от задачите, които трябва да бъдат решени, знам от досегашната си работа. Но със сигурност има много проблеми, за които няма как да знам, ако не общувам с жителите на областта. Затова ще си направя програма, която да ми позволи да се срещам с хора от областта и да научавам техните проблеми, предложения, а и идеите им.

-Ще попитаме и Вас: кои биха били точките, под които ще се подпишете, ако приемем, че кандидатите за народни представители сключват реален договор с избирателите?
– Не бих се подписала под договор, който съдържа задкулисие и „скрити условия“, както при дребния шрифт на някои институции.

-Г-жо Траянска, защо избирателите да подкрепят „Има такъв народ“ на изборите на 14 ноември?
-Призовавам хората да гласуват с № 24 за ПП „Има такъв народ“, за да постигат младите хора мечтите си в България, a възрастните да имат достоен живот в красивата ни Родина!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!