Социалното министерство предлага 650 лв. минимална заплата от догодина

Минималното възнаграждение през 2021 г. ще бъде по-високо. Идеята е да се увеличи с 40 лева. Така ще бъде изпълнена прогнозата на правителството за минимална заплата от 650 лева през следващата година. Ако предложението бъде прието, около 450 000 души, които работят на минимална заплата, ще получат увеличение.

Работодатели обаче са на друго мнение – от Асоциацията на индустриалния капитал предлагат минималната заплата да не се увеличава догодина заради влошените икономически показатели след COVID епидемията.

Виолета работи в шивашки цех. Заплатата й се увеличава всяка година с ръста на минималната.

Виолета Гьошева: Вдигат заплатата минималната, пълним хазната, а за нас нищо. Нека ги вдигнат с тези 40 лева, но да не вдигат осигуровките.

От КНСБ предлагат промени в законодателството. Идеята – да има данъчни облекчения за хората от нискодоходните групи.

Любен Томев – Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ: Необлагаем минимум върху размера до МРЗ. Това би имало по-съществен ефект.

От КНСБ подкрепят идеята за увеличаване на минималната работна заплата догодина.

Любен Томев – Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ: Ние считаме, че увеличението на МРЗ ще даде един положителен ефект върху потреблението.

В последните месеци са отчетени дефлация и спад на икономиката. За това бизнесът е против увеличението на минималната заплата догодина.

Пенка Ушагелова – управител на шивашки цех: Всяко увеличение на заплатите за нас ще е допълнителна трудност да оцелеем.

Добрин Иванов – Асоциация на индустриалния капитал в България: Служебно правителството ще увеличи допълнително разходите за труд. Които ще влошат допълнително икономическото състояние на търговските дружества. Може да предизвикат съкращаване на работни места.

Социалният министър прогнозира, че през следващата година България ще се възстановява от икономическата криза.

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика: И в етап на възстановяване трябва да търсим както начина да запазим заетостта, така и да повишим доходите. Добре знаете, че минималната работна заплата в България е може би най-ниската в ЕС.

Дали и с колко ще се увеличи минималната работна заплата догодина, ще стане ясно в хода на бюджетната процедура./БНТ