Спасеното край Костенец мече вече е в парка в Белица

Спасеното край Костенец мече вече е в Белица. То е преведено в Парка за танцуващи мечки, съобщи директорът на Държавно горско стопанство в Ихтиман Илияна Чавдарова.

Припомняме, че в неделя се проведе акция по спасяването му от служители на Държавно горско стопанство Ихтиман и природозащитници от неправителствената организация WWF в района на вилната зона край село Костенец.

В събота собственик на имот подаде сигнал в горското стопанство, че забелязал мече в двора на една от вилите. Служителите се опитали да го върнат в гората, за да бъде намерено от майка си. По-късно обаче то отново се върнало и се покатерило на едно от дърветата, където прекарало нощта.

Екипи от горски служители и доброволци от WWF претърсиха гората и след като не откриха следи от майката, провели спасителна акция по свалянето на малкото мече, което е на видима възраст между 3 и 4 месеца. Ако майката на малкото мече бъде открита, то отново ще бъде върнато в естествената му среда.

„Опитахме неуспешно да прогоним мечето към естествената му среда, за да намери майка си. Но то се връщаше отново и слизаше все по-надолу към село Костенец. Затова решихме да го заведем в Парка за танцуващи мечки в Белица”, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на Държавно горско стопанство в Ихтиман Илияна Чавдарова.