Спецапелативният съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков

Спецапелативният съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен по т.нар. дело за трафик на боклук.
Прокуратурата настояваше той да бъде върнат в ареста, защото не внесъл навреме определената му парична гаранция от 1 млн. лева – довод, който съдът не възприе.
В съдебната зала държавното обвинение обоснова тезата си с доказателства, отделени по разследването за търговия с влияние, по което бяха оповестени разговори на Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов. Вчера по казуса е била разпитана и външният министър Екатерина Захариева, която казала, че по “елегантен начин” от президентството се опитали да влияят с посочване на конкретни лица за посланици в държави, в които Бобоков имал бизнес. Тези доводи обаче не бяха взети предвид от съда с мотива, че те са по друго разследване, което няма общо с това за трафика на отпадъци.
Всичко това, свързано с контактите на Бобоков с държавната власт, адвокатът му Ина Лулчева не намери за проблемно. И се съгласи с клиента си, че крайната цел на атаката е държавният глава.
Решението на съда от днес е окончателно./БТА