Спипаха легендарния апаш Ники Понти и негов авер за крупна кражба в Кюстендилско

Криминалисти от две РПУ-та и ГДНП ги заловиха с краден трактор и земеделска техника

 

 

Известният рецидивист Николай Венков-Понти и негов 48-годишен съучастник бяха задържани за кражба на трактор „Ню Холанд“ и скъпа земеделска техника от землище на кюстендилското село Неделкова Гращица. В полицейската акция по разкриване на престъплението и неговите извършители са участвали криминалисти от ОДМВР-Кюстендил, служители на Районното управление в Радомир и Главна дирекция „Национална полиция”. При предприетите незабавни специализирани действия двамата апаши са задържани. Те се придвижвали с открадната техника с наета платформа. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство. Уведомен е дежурен прокурор, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Кюстендил.

Николай Венков-Понти е легенда в криминалните среди. Известният рецидивист многократно е регистриран и осъждан за взломни кражби. Името му се свързва със знаков обир в столичния квартал „Люлин”, където преди години заедно със Стоян Дългия и Красимир Пешев-Мраморския нахлуха в супермаркет и ограбиха 10 000 лв. Тримата апаши влязоха  въоръжени с метални пръти и заплашиха служителите. Избиха  касата на магазина и я изхвърлиха през прозореца. Понти и Стоян Дългия бяха заловени по време на зрелищна предварително планирана акция на полицията, при която Красимир Пешев оказа яростна съпротива и избяга. По-късно се предаде сам на органите на реда.

През 2017 година същата банда отново придобива известност с обир от дома на футболната легенда Петър Хубчев, откъдето освен голяма сума пари успяват да задигнат и футболния му екип от Световното първенство в САЩ през 1994 г.

Николай Венков-Понти и неговият братовчед Венелин Венков участваха в друг знаков обир в Свищов. Тогава заедно със сина на една от бизнес империите у нас „Бойлери Шишков” – Славейко, бяха арестувани за кражба на 72 000 лв. от касата на месокомбинат в града. Пoнти и брaтoвчeд му разполагали с  вътрeшнa инфoрмaция, чe в мecoкoмбинaтa имa кaca c гoлямa cумa пaри и рeшили дa aтaкувaт, като избрали за целта датата, на която се отбелязва Денят на българската армия – 6 май.

Прякорът Понти се споменава и около обир на златни накити от апартамент в столичния квартал „Лагера” преди години. При задържането крадците се отървали от крадените вещи, като ги  изхвърлили в асансьорната шахта заедно с инструментите, с които са успели да нахлуят в апартамента. При залавяното полицията изземва боеприпаси, мобилни телефони, пластини за отваряне на входни врати, включително и „кучегон” .

Името на 45-годишния Николай Венков-Понти е сред най-известните, свързани с взломни кражби и обири у нас. Към неговото досие попадат десетки кражби на пари, злато, накити, ценности, мотори, коли, лаптопи, скъпа техника и др. Той е извършител на множество криминалния дейния както в страната, така и в чужбина. 48-годишният му съучастник Т.П. също е добре познат на полицията. И двамата са осъждани.