Срив! Рекордно ниска избирателна активност беляза вота в Благоевград

created by dji camera
  • До 17,00 ч. за кмет гласуваха едва 20 на сто от жителите на общината

  • Зам.-председателят на ОИК Й. Симонски: Причините са апатия и обезверение

Рекорден срив на избирателната активност беляза частичните избори за кмет на Благоевград, които се проведоха на 27 юни.

Към 13,00 ч. бяха гласували 10 процента от избирателите, а към 17,00 – едва 20 на сто, съобщи заместник-председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Йордан Симонски. За сравнение на редовните кметски избори през 2019 г. избирателната активност бе 55%. До 19 часа само 16 400 души бяха упражнили правото си на глас от близо 65 хиляди жители на общината, които имаха право да гласуват в почти 140 СИК-а.

През по-голямата част от деня, дори големите секции, където традиционно се гласува по-масово, останаха празни. В квартал „Еленово“ в ранния следобед бяха гласували средно по 80-90 души. Изключително слаба бе активността в ромските секции с номера 8, 9 и 10, където около 17,00 ч. тя бе едва около 8-9%. Членове на СИК коментираха, че по всяка вероятност следващата неделя отново ще бъдат по местата си.

Като една от причините за ниската избирателна активност се посочва задължителното гласуване с машина в секциите с над 300 избиратели. Много от възрастните хора се притесняват от машинния вот. Масово младите хора въобще не са отишли до урните, за да упражнят правото си на глас.

Според Росица Матева, говорител и член на ЦИК, машинното гласуване не е причината за ниската активност. „По-възрастните се справят без проблеми, включително заявяват, че машинното гласуване не ги затруднява изобщо. Имат притеснения преди самото гласуване, но след като гласуват, казват, че е много лесно”, каза Матева. Зам.-председателят на ОИК Йордан Симонски коментира, че най-вероятната причина за празните избирателни секции е „обезверението и апатията сред гражданите“. “Скучно, безлично и с малко избиратели”, така обобщи вота Симонски.

В 120 секции се гласува само с машини, като в 54 секции има по две устройства. В други 20 секции, които са с по-малко от 300 избиратели, се гласува с хартиени бюлетини. Въпреки това за частичния кметски вот бяха отпечатани 73 800 хартиени бюлетини. Най-големите секции са с около 700 души по избирателен списък.

Изборният ден протече спокойно – машините работеха нормално  без проблем. В 82-ра СИК е имало избирател от заличен списък, каза зам.-председателят Симонски. Предстои налагане на глоба. До редакционното приключване на броя не бяха постъпили жалби или сигнали за нарушения в изборния процес.

Изборите в Благоевград са „генерална репетиция“ за машинното гласуване по време на извънредния парламентарен вот на 11 юли.

До изборите в областния център на Пиринско се стигна след решението на Върховния административен съд, че последният кмет Румен Томов е нарушил закона, като не е заличил една от фирмите си.

В битка за кметския стол на Благоевград се спуснаха 7 кандидати: Виктория Каракостова от „Демократична България – обединение“, Стефан Делиов от коалиция „Ние, гражданите“, Цвета Рангелова от „Възраждане“, Илко Стоянов от „Има такъв народ“, както и Румен Томов, Людмила Костадинова и Антон Тодоров като независими.

В неделя машинно гласуване имаше и на частични избори в областите Бургас, Враца, Шумен, Пазарджик и Хасково.