Стотици се веселиха на празника Пантеле в Земен

Традиционният събор Пантеле събра стотици земенчани и приятели с настроение и много празнични емоции.
Празничният концерт започна с водосвет, отслужен от игумена на Църногорския манастир „Св.Св.Козма и Дамян“ – архимандрит Никанор и църковен клир от Краищенско Светогорие.
Кметът на община Земен Димитър Сотиров отправи поздрав към присъстващите. Изящната Михаела Филева зарадва феновете си, а изпълненията на Максим предизвикаха кръшни хора.

Кулминацията на вечерта бяха чудесните изпълнения на дългогодишните приятели на Земен – „Майсторите на танца“. Пищна заря за финал озари небето над града.
Традиционният общински събор Пантеле чества годишнината от обявяването на Земен за град. Празникът се отбелязва винаги в най-близката събота около 9 август, защото на тази дата през 1909 г. била открита железопътната гара Земен, възродила района. Общинският съвет в тогавашното село Белово /старото име на Земен/ обявил решение всяка година на този ден да се провежда събор.

Традицията е запазена и сега съборът е най-големият и най-популярният в цялата околност. От тогава до днес красивият и пъстър празник, наричан от местните Пантеле, съществува. И се пази ревностно.
През 1925 година село Белово било преименувано на село Земен. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенската община от Пернишка област.