Съдийски рокади в Пиринско! Стоянка Пишиева-Сахатчиева оглави Административния съд в Благоевград

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши Иван Филчев, съдия в Районен съд-Сандански, в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши Божана Манасиева – съдия в Районен съд – Петрич, в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Благоевград– наказателна колегия;

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи на основание Стела Шипковенска от заеманата длъжност „съдия“ в Районен съд – Разлог, считано от 11.01.2022 г. Решението е във връзка с подадена от нея оставка на 08.11.2022 г.

Стоянка Пишиева- Сахатчиева е новоизбраният административен началник на Административен съд Благоевград, на мястото на напусналата Мария Тодорова. Тя бе определена единодушно на заседание на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Сахатчиева има над 15 години юридически стаж в органите на правосъдната власт.

Професионална кариера като арбитър минава напълно в Административен съд – Благоевград, където встъпва в служба на 15. 02. 2007 година Нейната кандидатура е издигната от общото заседание на съдиите в съда. Получената поддръжка и почитание от сътрудниците, положителното познаване на активността на съда, както и насъбраният професионален опит я стимулират да взе участие в конкурсната процедура.

С показаната управническа идея Стоянка Сахатчиева планува последователност, опазване и надграждане на основаните положителни практики и постигнатото в институцията. Като съществена цел за нейното развиване се показва поддържане на въведената организация за бързо и качествено правосъдие, като от време на време се прави разбор на типовете каузи, формирани и разпределяни в групи; организира се мониторинг върху качеството на постановените правосъдни актове и наблюдаване на аргументите, водещи до отсрочване на делата, както и разискване с магистратите на аргументите и намиране на решения при зародили проблеми.

За възстановяване на качеството на правосъдните актове, съгласно нея, следва да продължат напъните за рационализиране на професионалната подготовка на съдиите, посредством образуване и присъединяване в образования, както и да се предизвиква последователността в правосъдната процедура на съда. Съдия Сахатчиева предлага да се вкара механизъм за разбор на практиката на съда по обособените закони, който да се разпореди на правосъдните помощници и на ръководителите на касационни сформира. Предвижда се разискване от общото заседание на съдиите в Административен съд – Благоевград, и изложение на мнения по предложенията за постановяване на тълкувателни решения.

Сред целите и са също повишение на доверието на обществото в работата на съда, усъвършенстване на неговото ръководство, привършване на преустройството на нова правосъдна постройка и образуване на пренасяне в нея, в това число обезпечаване на в допълнение нужното техническо съоръжение. За оптималното ръководство на административната и правосъдната активност, тя декларира, че ще разчита на мненията на магистратите и на решенията на общото заседание на съда.