С водосвет в обновен двор стартира учебната година в Сапарева баня

Ръководството на СУ „Христо Ботев” притеснено заради пандемията, излезе с апел за спазване на мерките

В изцяло реконструиран и оборудван двор и освежени класни стаи ще посрещнат възпитаниците си в СУ „Христо Ботев” в Сапарева баня на 15 септември. Другата добра новина за единственото школо в планинската община е за увеличилите се първокласници. Сега те са 43, разпределени в две паралелки, при 36 деца в първи клас за миналата учебна година. Осъществен е и планираният прием в двете професионални паралелки, в които осмокласниците са 32, записани предимно по първо желание.

Учебната година в СУ „Христо Ботев” ще бъде открита с водосвет за здраве, за който е поканен местният свещеник Димитър Фелибев. Предвижда се и кратко тържество – ритуалите по издигане на знамето на страната, изнасяне и прибиране на училищното знаме. То ще бъде само за учениците от първи, пети, осми и десети клас, като започва в 9 часа. Останалите ученици започват в 10 часа и ще открият занятията си в класните стаи.

„Започваме учебната година в напълно обновен двор. Имаме малко довършителни работи, които ще приключат до края на деня. Изказваме благодарност на общината в лицето на кмета Калин Гелев за и инициативата и настоятелността за отпускането на средствата и за реализацията на идеята. Осъществена беше една мечта на повече от 30 години. Освежен е интериорът на училището – класните стаи, коридорите, санитарните възли.

Ще имаме и нови учители, назначени на местата на напуснали колеги. Това са преподаватели по български език и литература, по музика, по професионално направление и учител в група за целодневна организация на учебния ден в прогимназиален етап. Двама от тези колеги са наши бивши ученици, като за едната учителка това е първата учебна година след завършването на висшето й образование”, каза директорът Емилия Гелева.

Същевременно ръководството на учебното заведение е притеснено заради пандемията. „За втори път ще имаме по-различна и нелека учебна година. Силно съм загрижена за подготовката на предстоящата учебна година”, посочва директорката в призив към родителите и учениците във връзка със старта на учебната 2021/2022 година в условията на пандемията, публикуван на страницата на училището във фейсбук. Апелът е за спазване на противоепидемичните мерки, за да бъдат запазени животът и здравето на децата и тези около тях. „Предприели сме всички възможни мерки, свързани с пропусквателния режим, графика и дезинфекцията на класните стаи и останалите помещения. Учениците от пети клас нагоре са задължени да носят защитни маски в коридорите и в кабинетите, а по-малките от начален етап – само в коридорите”, коментира Емилия Гелева.

В училището в Сапарева баня тази учебна година има около 460 ученици, разпределени в 22 паралелки. В учебното заведение се обучават ученици от града и селата, прилежащи към община Сапарева баня. Юлияна КОЛЧАКОВА