С кучета от ПСС-Банско издирват изчезналия скиор в Рила, спасителите са в опасност

Планински спасители и доброволци от Благоевград, Банско, Разлог и София участват в издирването на изчезналия турист в Рила планина. Това съобщиха от Планинска спасителна служба.

От там уточниха, че в издирването вече са включени две кучета от отряда на ПСС – Банско. Ще бъдат използвани два ехо локатора.

“На този етап не са неоходими повече доброволци, желателно е да няма струпване на много хора в района заради високата лавинна опасност. Вероятно става дума за лавинен инцидент. Прави се всичко възможно, но в момента има риск и за самите спасителни екипи”, заявиха участници в операцията в Рила планина от Българската асоциация по ски екстремен и свободен стил.

34-годишният скиор не е имал нито каска, нито лавинен уред в себе си, посочи дежурният в централата на ПСС. Припомняме, че сигналът за изчезналия мъж е постъпил в 17.37 в неделя през системата на телефон 112. Човек, който е придружавал загубилия се, е подал сигнала. Преди това са го търсили сами. Час след сигнала планински спасители са започнали издирването.

Към момента лоши са условията в планината, има снеговалеж и намалена видимост. Теренните условия са обезпокояващи. Висока е лавината опасност, има предпоставки за спонтанни лавини.