С молебен и 400 порции курбан откриват паметни плочи в памет на героите от Първата световна война в Кюстендил

Проф. д-р Иван Гаврилов с ансамбъл "Българе"

Холивудската знаменитост Бен Крос и НА “Българе” на една сцена в грандиозен театрален фолклорен спектакъл „Осмото чудо“

 

В градинката пред паметника на загиналите в балканските войни и Първата световна война ще бъдат открити паметни плочи, дарени на община Кюстендил от достойния родолюбец, щедрия дарител и водещ специалист в областта на онкохирургията проф. д-р Иван Гаврилов. Тържествената церемония е в събота, 29 септември, от 10,30 ч и ще започне с молебен за упокоение на починалите кюстендилци в Първата световна война.

Бен Крос и съпругата му Деяна

На едната от плочите е текстът на войнишката клетва на 13-и рилски полк, на другата – текстът на марша на полка. “Вярвам в бог/ във вечната му правда, вярвам с освобождението на поробените братя!”. Така започва клетвата на рилци.

“Рилци полетяхте в боя с устрем смел неустрашим и посрещнахте с песен врага ваш непримирим”. Това пък е част от марша на 13-и рилски полк, който ще може да се чете върху монумента.

След откриването на мемориалните плочи ще бъдат раздадени 400 порции осветено ястие в памет на загубилите живота си наши съграждани във военните действия.

Паметните плочи вече са поставени

От 20,00 часа на площад „Велбъжд“ всички гости и граждани на град Кюстендил ще имат възможността да се насладят на грандиозния театрален фолклорен спектакъл „Осмото чудо“, представен от Национален ансамбъл “Българе”, със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос. На 18 август актьорът, който избра България за своя втора родина и живее у нас от 2002 г. насам, сключи брак с българка, дългогодишната си изгора – русенката Деяна Бонева. Бракосъчетанието бе под открито небе при спазването на всички български обичаи – в присъствието на поне 20 хиляди гости в народни носии, край Жеравна – в кулминацията на 11-ото издание на фестивала на фолклорната носия.