С питка и мед посрещнаха студенти от България, Сърбия и Черна гора – участници в пленера „В духа на Майстора”

С питка и мед посрещнаха студентите в пленера.
  • Две седмици 16 млади таланти ще творят с дърво и бои в кюстендилското село Шишковци с вдъхновение от красивата природа

 

В двора на къщата музей „Владимир Димитров-Майстора” в кюстендилското село Шишковци бе открит Студентски пленер „В духа на Майстора”. Станалата традиционна културна проява събра на едно място 16 студенти от България, Сърбия и Черна гора. Младите творци бяха посрещнати по стар български обичай с питка и мед, а селската идилия в дворното пространство допринесе за започващия пленер, който ще продължи две седмици.

Валентин Господинов и Климент Терзийски приветстваха участниците.

Директорът на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил Валентин Господинов, който бе на откриването, заяви, че тазгодишното издание на пленера се превръща в международно и допълни, че за него това е изключително радостно, тъй като пленерът започва да се популяризира и извън страната. Участниците бяха приветствани и от кмета на село Шишковци Климент Терзийски.

Самите участници в пленера са настанени в къщи на жители от населеното място, които ще се грижат за тях. Студентите ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил.

На 25 юни от 19,00 ч. студентите ще участват в среща с творчеството на поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – Кюстендил, издателство „Библиотека България“ и с участието на дует KsAna.

Уютната обстановка в двора на къщата музей на Майстора

На 28 юни от 18,00 ч. в залите на галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите, създадени по време на пленера, който се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.