С 1200 боядисани яйца изработиха традиционната запеска “Лалета” в Разлог

Традиционният Великденски в Разлог събра стотици празнуващи, малки и големи, които се забавляваха с много настроение, песни и танци. Хората се хванаха на кръшни хора и изпълниха центъра на града с много глъчка и ритми.

За децата имаше подготвени няколко ателиета, в които те шариха яйца и научиха за традиционните игрите на техните баби и дядовци от едно време. За по-големите имаше специален щанд, на който можеха да се научат да плетат, да шият и да бродират традиционните за Разлог шевици.
Именно една такава шевица бе “бродирана” с близо 1200 боядисани яйца. Шевицата се нарича запеска и неслучайно е избарана – това е изображението, което мадите невести са бродирали върху празничните дрехи, които подаряват на свекървите си в деня на сватбата. За целта по-рано бяха боядисани 1200 яйца за здраве. От тях бе направено пано, изобразяващо разложката запеска “Лалета”, за което помогнаха и от ТК “Пирински наниз”.
Амбицията на организаторите от читалището в Разлог е догодина освен шевица от яйца, да направят и гигантски козунак.
“На всички самодейци и ръководители на читалищета желаем здраве и благоденствие! Благодарим от сърце, че за пореден път направихте празника истински благодарение на големите си сърца!”, заявиха в края на празника от НЧ “15 септември 1903-1909 г.”.