Тежка спасителна акция се проведе в Банско

Снимки - ПСС

Изключително тежка и продължителна спасителна акция в която участваха 25 спасители от Банско се проведе тази нощ. При нощно изкачване на стена на връх Вихрен от двама алпинисти единият от тях се подхлъзва и пада. Към 17 ч. в понеделник е подаден сигнал за водач на свръзка, който се подхлъзнал и „друснал“ на осигурителното въже.

Той бил с клиент. Инцидентът е станал на един от туровете на Северната стена на Вихрен.

Падането до опъването на въжето е било само 2 метра, но при „друсването“ котката му се забила в леда, при което водачът чупи глезен.

За късмет на групата от двайсетинана спасители от ПСС – Банско, пострадалият успял да се спусне с рапел до подножието на стената.

Така не се наложило спасителите да се катерят по стената, за да го свалят. Към 2 часа след полунощ пострадалият е транспортиран до базата на ПСС в Банско и предаден на ЦСМП.

Алпинистът е настанен в лечебно заведение. Ръководителят на ПСС Банско Румен Баряков съобщи, че акцията е проведена изключително организирано при трудни условия и поздрави 25 -та спасители  преминали труден терен през нощта отзовавайки се на подадения сигнал за помощ./БНР