Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети

Томислав Дончев

Постъпката на Цецка Цачева е достойна, смята вицепремиерът

 

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Според него скандалът не се е развил докрай:

„Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той“.

Вицепремиерът подчерта, че всеки подобен скандал носи негативи, което ерозира доверието:

“Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на когото доверието е изчерпано, имам предвид правителството. В този смисъл освен за стабилността на парламентарната подкрепа трябва преимуществено да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие нищо няма смисъл. Убеден съм, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но защо не и да повиши доверието”.

Според него трябва изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи то да бъде възстановено. По отношение на всички укори, основателни или не, свързани с имотното състояние и работата на Цачева, оставката е повече от достатъчен сигнал, смята Дончев.

„Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение“, коментира Дончев в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Вицепремиерът определи скандала като проблем. Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците, добави той и изрази предположение, че всичко е законно.

Томислав Дончев не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване.

„Цветан Цветанов има основна водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес“, каза той.

Вицепремиерът каза, че предстоящите европейски избори са важни за ГЕРБ и ще са тест за политическата кондиция на партията и коалицията като цяло.