Традиционните кушии край Сапарева баня отново събраха хиляди, най-бързият кон тази година е Буран от Ресилово

Най-атрактивните и мащабни конни надбягвания в региона, които се провеждах всяка година на Тодоровден, отново събраха хиляди в района на летището край Сапарева баня. Кушиите, които се организират от Община Сапарева баня и НЧ “Просветен лъч – 1905”, са се превърнали в традиционен празник за жителите и гостите на Сапарева баня.
Бившият министър на МВР и водач на листата на ГЕРБ – СДС Христо Терзийски, заедно с кмета Калин Гелев, също присъстваха на празника. Кушиите изгледа и местният кандидат за народен представител Любомир Георгиев. “Хубави са тези наши народни, стари български традиции. Много се радвам, че в Сапарева баня не само сме ги съхранили, но сме ги превърнали в толкова атрактивни и популярни, че даже идват участници и зрители от други общини и дори области. Почитаме си обичаите, предава се и на младото поколение тази обич към българщината и традициите. Честит празник на всички!”, пожела Любомир Георгиев, който за първи път се явява като кандидат за народен представител и е седми в листата на ГЕРБ – СДС.
Конните надбягвания край Сапарева баня изгледаха и кандидатите Даниел Александров и Радослава Чеканска.
Тази година най-много участници имаше в двете категории при теглене на тежести – общо 9.
А най-бързият кон в състезанията се оказа Буран от с. Ресилово, със собственик Кристиан Иванов. Буран бе окичен от организаторите със символичен венец, а неговият собственик спечели парична награда и статуетка. На второ място се класира конят Васко на Кирил Белчински, а на трето – Дорчо на Здравко Чучуганов.
За първи път и две дами се включиха в състезанията, но те бяха в по-леката и атрактивна категория – състезанията с магарета.
Отличен с награда за най-красив и гиздав кон бе този на сапаревобанеца Николай Михайлов, а Васил Начов спечели в категорията “Двуколка”. Победителите в категориите бяха наградени от кмета на Сапарева баня Калин Герев и неговия заместник Славчо Коларски.
Купуването и продаването на гласове са престъпления!