Траур в Перник! Адриан Петков не дочака трансплантация на бял дроб, почина в болницата

Адриан Петков

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков: Състоянието на Адриан беше тежко, създаваме донорска и трансплантационна програма

 

Адриан Петков от Перник почина в Правителствена болница, след като не дочака белодробна трансплантация – операция, която не се извършва в България. Той дишаше с кислородна маска заради тежко заболяване на белия дроб. Адриан искаше да смени българското гражданство, за да може да се подложи на лечение в Австрия”. “Ще избягам от държавата, за да мога да живея, да дишам и да съм пълноценен гражданин”, казваше той.

Д-р Михаил Христов

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков от Перник от здравното министерство обявиха предстоящото създаване на донорска и на трансплантационна програма, които трябва да заработят до половин година. Заради борбата с трафика на органи от началото на годината над

 

 

115 държави в света са прекратили достъпа на външни пациенти

 

 

до програмите за трансплантация, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му, за да стане страната ни член на Евротрансплант и да има достъп до европейски клиники, трябва да достигнем нивото от 10 донори на 1 милион души годишно. Според Пенков основната причина за ниския брой на трансплантациите у нас е

Бойко Пенков

 

отрицателното отношение на хората към донорството.

 

На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от Военномедицинската академия, който обяви, че проблемът е изцяло организационен. Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира, че състоянието на починалия Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, е било тежко и не е позволявало извършването на трансплантация. Младият мъж беше включен в листата от чакащи към Изпълнителната агенция по трансплантации през февруари тази година.
„От близо месец работим по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация“, заяви заместник-министър Пенков на брифинг в МЗ.

От началото на годината у нас са направени едва 30 трансплантации

 

 

– най-много, общо 16, са на бъбрек, 4 – на сърце, 10 – на черен дроб. Близо 1100 души чакат за трансплантация на един от трите вида органи, обясни новият директор на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Според него заради застоя в отношенията със страните от Евротрансплант държавата ще предприеме алтернативна стъпка за белодробните трансплантации.
„Специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България, като по същото време се обучава и наш екип“, каза д-р Христов.