Туристи пак се къпаха на Езерата

НП “Рила”: Нямаме своевременно подаден сигнал при нас

Туристи отново се разхладиха в района на Седемте рилски езера, като се изкъпаха в Бъбрека. Това стана ясно от публикация със снимка във Фейсбук на Диана Касабова, която ги е заснела. По думите й това са били рускоговорящи туристи. Тя обяснява как им е направила забележка, обяснила им е че е забранено, но те се съблекли и невъзмутимо навлезли във водите на езерото, за да плуват и се забавляват.

По думите й това са били рускоговорящи туристи. И тук вече се разрази истинска война в коментарите руснаци или украинци са нарушителите.

“Възмутително поведение. И показателно за манталитета на тези хора. Прости хора, но за сметка на това – нагли“, коментира Невена Шаклева.

По думите й всеки трябва да се съобразява със законите и реда в държавата, без значение дали е бежанец, чуждестранен гражданин или българин.

Снимката е била забелязана и от парковата охрана, но когато служителите на НП “Рила” пристигнали на мястото, вече нямало туристи.

„Нямаме подаден своевременно сигнал при нас, за да можем да реагираме веднага. Когато колегите са видели в интернет поста за нарушението са тръгнали към езерото веднага, но не са открили никой в езерото. Затова призоваваме при забелязването на  подобни нарушения да се сигнализира веднага на спешния телефон 112, откъдето прехвърлят сигнала към нас”.  Това заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов. Около езерата има много табели с предупреждения, че влизането в тях е абсолютно забранено. Нарушителите ги грози глоба до 5 000 лева.

Безспорно най-големият нарушител с най-солената глоба в историята на НП Рила си остава телевизионният авантюрист Беър Грилс, който плати глобат за ядене на български жаби от защитен вид в района на НП “Рила”

Той е покрил санкциите по два от издадените му три акта за установяване на административни нарушения, които са в размер от 1000 до 10 000 лв.

Глобата е наложена във връзка с епизод от предаването на Грилс, озаглавен “Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018“, където около връх Мусала звездата похапна застрашена жаба и е нагазил в Каракашево езеро, което е забранено.