Търговците в ГУМ-Дупница: Вече не става въпрос за бизнес, а за оцеляване

  • Продавачите молят за помощ и опрощаване на наемите до месец март

  • Дни преди Коледа бизнесът спря напълно заради зеления сертификат

Търговците от ГУМ-Дупница са на ръба на оцеляването и не знаят още колко ще издържат, преди да затворят щандовете си.
След въвеждането на изискването за зелен сертификат при влизане в магазини над 300 квадратни метра броят на клиентите е намалял драстично. Репортер на „Вяра“ видя същото. Коридорите на Градския универсален магазин бяха празни в понеделнишкия следобед, като посетителите се брояха на пръстите на едната ръка.
„Вече не става дума за някакъв бизнес или някаква печалба, а за това дали ще оцелеем.

През последния месец има щандове, от които никой не е купил нищо. От другите са закупени по 1-2 стоки. При първия локдаун не ни искаха наем, което ни беше в помощ. Сега ни направиха отстъпка от 30% от наема, при положение че не изкарваме една стотинка. С колегите се сетихме за една дума – „ангария“, което значи работа без пари. В момента нашето е точно това. Сега, колкото изкараме, го събираме, за да платим наем и да не ни изгонят.

ГУМ-Дупница

Но наемите вече са високи и това намаление никак не ни помага. Положението е изключително зле. Аз съм тук от дълги години, но мога категорично да кажа, че толкова лошо не е било никога!“, коментира Павел Лондрев, който е един от търговците с най-дълъг стаж в ГУМ.
Той и колегите му са на мнение, че единствената помощ, която може да им се окаже, е опрощаването на наемите поне до месец март догодина. Търговците допълниха, че засега за декември ще им бъде искан пълният размер на сумите, които плащат за ползването на щандовете.


„Никой не закача големите вериги, които са много повече от 300 квадратни метра. Нашата стока почти изцяло я има във всеки един от тези хипермаркети. А там не искат сертификат и клиентите си казват: „Ще отида да пазарувам там, защото ще вляза без никой да ми иска нищо“. Те се водят хранителни вериги, но не запечатиха промишлените стоки, а си ги продават. Значи уж тези вериги са за храна и покрай това не се изисква зелен сертификат, но продължават да си продават домашни потреби, бельо, обувки, якета и какво ли още не. Щеше да бъде честно да отделят тези стоки от хранителните и да не ги продават. За тях това няма да е проблем. Тогава нямаше всичко това да удари местните търговци от нашия малък град, където и без това няма толкова алтернатива за работа. Каква е тази защита от пандемията? В магазинчета от 20 квадратни метра се влиза без сертификат. В сградата на общината, в тото пунктовете и на местата, където си плащаш сметките, може да си влезеш без проблем, а именно там хората се заразяват. От 20% ваксинирано население колко от хората пък ще дойдат, за да пазаруват от нас? Още повече при тази тежка финансова ситуация за всеки българин кой ще дойде точно да си купи нещо от нашите стоки. Ако пък реши да си пазарува, отива там, където няма да му искат сертификат“, коментираха няколко от търговците в един глас.


Някои от тях изтъкнаха несъгласието си с това, че в новооткритата дрогерия на първия етаж се допускат клиенти, без да им се изисква зелен сертификат. Други обаче подчертаха, че нямат нищо против новата верига, но би трябвало да има равноправие.
В заключение дупнишките търговци заявиха, че за да запазят бизнеса и работните си места, трябва да им бъде помогнато. В противен случай ГУМ ще се превърна в един голям пуст магазин…

Димитър ИКОНОМОВ