Търговци от ГУМ-Дупница излизат на протест!

Искат оставката на ОбС председателя и анулиране на търговете за щандове

Напрежението в ГУМ-Дупница продължава да ескалира. Търговци готвят протест, на който ще поискат оставката на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. Настояват и за анулиране на търгове. Протестът е насрочен за 8 часа в сряда (25 август) пред общината.

Бойка Тодорова

Гневът на продавачките е предизвикан от провежданите в момента тръжни процедури за отдаване под наем на търговски площи в магазина, който е общинска собственост. Някои от жените зад щанда директно упрекнаха свои колеги и техни близки в некоректност заради високите цени, предлагани при наддаването. Подчертаха, че ще трябва да освободят щандовете, тъй като вече са загубили търговете.

„Търговете, на които се дават нереално високи цени, продължават. Затова готвим протест. Най-вероятно почти всички ще протестираме. Искаме оставката на Костадин Костадинов, защото това, което се случва, не е справедливо. Не може един и същи човек да играе за по няколко щанда и да вдига цените до небесата. Пораждат се съмнения, че се действа с подставено лице.

Юлия Годинова

Откъде толкова пари за тръжни документи, за депозити?! Тръжните документи са 80 лв., депозитите – различни, спрямо квадратурата на щанда. Нашата площ е 20 кв. м, 340 лв. беше депозитът и 80 лв. тръжните документи, това са 420 лв.! Представете си на колко щанда са платени депозити и тръжни документи! Този човек е спечелил щанд от 14 квадрата за 1309 лв., след като е наддавал, а колежката се е отказала! Това е непосилно! И това е само наемът, а и токът като е 100 лв., отива на 1500 лв.! Какво се случва?! Защо този човек процедира по този начин?! Лично на съпругата му Лили казах, че това не е морално!”, заяви Бойка Тодорова – продавачка с дългогодишен стаж на щанд за домашни потреби. И допълни: „Искаме да се анулират търговете и да се проведат отново, защото това са нереални суми! Създадоха тази бъркотевица по време на пандемия, направиха така, че ние да се побъркваме”.

Друга от дългогодишните търговки също ще подкрепи недоволството. „Ще протестирам, защото това са едни нечестни, несправедливи търгове. Не знам… Това е нечовешко. Не може от 229 лв. наемът на щанда ми да се вдигне на над 870. Това са 13 квадрата. Двама души са обсебили всички щандове в ГУМ. Стефан Димов игра с мен и на Павката синът му (Павел Лондрев, също дългогодишен търговец и наемател на търговска площ на първия етаж в ГУМ, бел. авт.). И заради това, дето казват хората, че асовете се бият, страдаме други. Пратиха ме на улицата! Отказах се, защото беше непосилно! Аз издъхвам, не мога 300 лв. наем да платя! И се чудя как те ще дават по 800-900 лв.”, обясни Юлия Годинова.

Павел Лондрев

„Искаме оставката на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, защото за случващото се е виновен той! Аз работя 51 години в това предприятие! На нас можеха с анекси да ни се преподписват договорите! Никой не е казал, че трябваше да останем на тази наемна цена! Можеше да не е 17 лв./кв. м. Можеше да е 19-20 лв., но въпросът е ние да останем да работим! Никой не е против това да има търгове, но да са честни и почтени! Спечелилият моя щанд го е взел за 837 лв., като вземе и другия за 800 лв., значи за 1600 е „нормално”… Тия двата щанда виждате ли ги за 1600 лв.?! От 1970 г. работя в търговията! Такова кощунство никога не е било! За всичко е виновен Костадинов!”, добави Юлия Годинова.

„За кой щанд става дума, че са нереални цените?! Ние имаме спечелен един щанд за 470 лв.! Имало е търг, взели са за 200 лв. щанд хората! Синът ми е могъл да даде повече, нарочно се е отказал! Жената е взела щанд за 200 лв. Наташа Демиревска си е взела за 200 и нещо. Синът ми е участвал, не е наддавал и това е! Устите на крокодилите са големи, искат мноого! Много бърборене без факти! Плюс това всеки, който участва, си прави сметката! Има право да наддава колкото си иска! Щанд може да се спечели много лесно от всеки!

Отиваш, даваш 2000 лв., взимаш. След това е проблемът – дали ще можеш да оцелееш! Но всеки си рискува! Един рискува да изкачи Еверест и тръгва нагоре, друг стои в подножието и не смее да мръдне, защото няма смелост! Имаме магазин в София, интересували сме се за цените на наемите – 12 кв. м са 3500 лв.! Тука никой не им пречи на някои, които 30 г. са в ГУМ, на минимален наем!… 30 г. стоял на минимален наем и не е направил пари! Па друг в същия ГУМ е направил пари! Ние не сме еднакви! Всеки си прави сметката! Само атаки! Преди малко ме нападнаха! Без доказателства! Не искам да участвам в тоя цирк! Ние сме изяли ГУМ! Дали ми преброиха парите?! Дали ми знаят банковата сметка?! Дали ми знаят семейството?! Какво е, що е?! Всеки има право да участва в търговете! Дойде време да се състезаваме! Който го е страх да прескочи препятствието, никога няма да го прескочи! Погледни моя щанд, погледни друг щанд, сравни ги, да видиш, че сме различни! Тука виждаш ли мърльотия, купища, грозотия?! Това ми струва усилия, не година и две!”, коментира Павел Лондрев в отговор на наши въпроси. Той няма да протестира.

„Ще протестираме! Мъжът на Лили Асенова е спечелил 3 или 4 щанда, един за 1200 лв., един за 1100. Тъй като всички други от ГУМ протестират срещу нейното наддаване, питайте я откъде имат тези средства”, заяви една от продавачките, която настоя да остане анонимна.

Както писахме, тръжните процедури за отдаване на щандовете, които започнаха този месец, се провеждат по решение на Общинския съвет. То бе взето по предложение на председателя Костадин Костадинов. Неговата позиция е, че не е редно ползването на търговски площи без явяване на търг, на базата на подписани преди години договори, с анекси.

Юлияна КОЛЧАКОВА