Убедителна победа за крайната десница на парламентарните избори в Италия

Регистрирана е най-ниската избирателна активност в историята на страната

Съюзът от десни формации, начело с крайнодясната “Италиански братя” с лидер Джорджа Мелони, спечели убедителна победа на парламентарните избори в Италия и се очертава да имат мнозинство в следващия парламент.
“Италиански братя”, която има неофашистки корени, печели 26% и води пред основната лява Демократическа партия с 19% . Коалиционният партньор на “Италиански братя“, крайнодясната формация “Лига” на Матео Салвини е с 9%, а консервативната партия “Напред, Италия” на Силвио Берлускони събира около 8% на сто от гласовете.
Изненадващо запазва добрите си позиции в сравнения с предишния вот движението “Пет звезди” с 15%. Новият политически полюс на центристкия съюз “Ационе – Италия вива” е с над 7%.
Така общият резултат на Съюзът от десни формации, в който влизат партия “Италиански братя”, “Лига” и “Напред, Италия”, печели между 41 и 45 процента от вота.
Лидерката на партия “Италиански братя” Джорджа Мелони, която се очертава да бъде първата жена-премиер на Италия, заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА.
“Сега е време да поемем отговорност”, каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия.
“Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали.” Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.
“Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя”, добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.
Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.
Избирателната активност на парламентарните избори в Италия е била 63.95 процента.
Това е най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в историята на Италия. Тя е с около 9 процентни пункта по-слаба от тази на вота през 2018 г., когато гласуваха 73.01 процента.
Силното представяне на партията “Италиански братя” на крайнодясната лидерка Джорджа Мелони обнадежди съюзниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа. /mediapool.bg