Украинци и руснаци на протест в Банско: “Не на войната”

Под бомби и ракети семейството ми се крие в мазе на детска болница в центъра на Киев, сподели Олег Чернев

Протест срещу случващото се в Украйна и в подкрепа на украинския народ се проведе в центъра на Банско. На площада пред общинската администрация се събраха около стотина човека, голяма част от които от години живеят в курортния град. Сред протестиращите бяха украински и руски граждани.
С развяване на украинското знаме и с плакати в подкрепа на мира и срещу войната събралите се мирно протестиращи изразиха мнението си против случващото се. „Тук съм заради нападението, заради войната, заради децата, защото деца започват живота си в бомбоубежище“, каза пред журналисти Светлана, която е от Москва, но от пет години живее в Банско.
„Моето семейство трето денонощие се крие в мазето на детска болница в Украйна, защото е по-сигурно място. Аз за късмет живея тук, съпругата ми е професор по медицина, дъщеря ми е кинорежисьор и сега живеят в мазето, под бомби, под ракети, в центъра на Киев“, каза Олег Чернев, който от години живее в Банско. Той разказа, че майка му е българка и е избрал да живее в България. Заминава за Украйна, за да посрещне дъщеря си на границата, но съпругата му категорично отказва да напусне Киев, разказа Чернев.
Оксана разказа: “Майка ми живее в Донецк. Голямо семейство сме. Нямаме комуникация с тях. Опитвам се да изтегля близките си от Донецк чрез консулството на Украйна в България. Благодаря на всички за подкрепата”.
По време на протеста в курортния град, в които живеят много руснаци и украинци, хора и от двете страни изразиха несъгласието си с военните действия и призоваха за мир. Пред събралите се руснаци и украинци споделяха какво разказват техни близки, които в момента са в епицентъра на конфликта.