Успешен старт на сезона за едър дивеч в Кюстендилско

Венко Калинчев

Отстреляни са 81 диви прасета, ловците в Сушица, Седалово и Коняво с най-добра слука

Успешен старт на лова на едър дивеч отчитат в Ловно-рибарско дружество „Елен“ – град Кюстендил. Ловците и ръководството на сдружението са доволни, че в Кюстендилско има дива свиня, която е обект на отстрел в района. И най-важното – че няма открити умрели или болни диви прасета.

„Откриването на сезона за нас беше успешно. В района има дивеч. От 81 проби от диви прасета, представени за изследване  за наличие на трихинелоза в лаборатория в Благоевград, 3 са върнати, тъй като са маломерни. За останалите чакаме резултатите, които ще бъдат готови до 2-3 дни. Ловците не са открили умрели или болни животни в района”, съобщи Венко Калинчев – ловен специалист към сдружението, което е съставено от 23 ловни дружинки.

На старта на сезона най-голяма слука са имали 3 от дружинките – тези в селата Сушица, Седалово и Коняво. „Ловците в Сушица с отстреляни 11 диви прасета, в Седалово – 6, а в Коняво 4. Почти всички дружинки са открили сезона с водосвети и курбани за здраве. Преди имаше традиция да се събират по 3 дружинки и заедно, но сега, заради коронавируса, за да няма струпвания, правят откриването самостоятелно. Водосвети e имало в Седалово, Жилинци, в Треклянския край, в Злогош”, каза Калинчев.

За този сезон Ловно-рибарско дружество „Елен“ има план за отстрел на 960 диви свине.

Юлияна КОЛЧАКОВА