Утре президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчва мандат за съставяне на правителство на Димитър Ковачевски

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще връчи мандат за съставяне на правителство на избраният от СДСМ Димитър Ковачевски, каза пред македонските медии председателят на македонския парламент Талат Джафери. Обяснявайки цялата процедура за избор на ново правителство, Джафери смята, че то ще встъпи в длъжност на 17 януари 2022 г.
От този момент, в който връчи мандата, президентът следва да уведоми председателя на парламента за това и започва да тече срокът от 20 дни, в който номинираният за министър-председател трябва да се яви пред парламента с предложение на новото правителство и работната програма на правителството, каза Джафери.
Той изрази надежда, че Ковачевски ще скъси този срок, но в момента, в който бъде внесена програмата и съставът на правителството, парламентът в рамките на 15 дни трябва да проведе двудневно заседание. До преди полунощ на втория ден новото правителство трябва да бъде гласувано.
Джафери очаква съставът на новото правителство да бъде предложен около 10-11 януари и след консултации с парламентарните групи да бъде насрочено заседание на парламента, вероятно на 15-16 януари.
На въпрос какво ще стане, ако в парламента няма мнозинство за гласуване на новото правителство, Джафери каза: “Има 64 депутати в мнозинството и това всъщност ще покаже вотът”.
За мнозинство в македонското Собрание са необходими 61 депутати.