Ученици от Кочериново посрещнаха гости от Турция, Испания и Италия

Домакини и гости учиха за равенството между половете, посетиха красиви забележителности

Ученици от 4 държави си дадоха среща в Кочериново, а след това посетиха Рилския манастир, Благоевград и други интересни места в България. Възпитаници на Средно училище “Христо Ботев”-Кочериново, което участва в партньорски проект за равенството между половете програма „Еразъм+”, посрещнаха свои връстници от Турция, Испания и Италия. Дейностите стартираха с обичайното българско посрещане – с хляб, поднесен от момичета от вокалната група „Рилските звънчета” от гр. Рила, и песни, изпълнена от формацията. Тийнейджърите имаха 5 незабравими дни, в които опознаваха различните култури, обичаи, традиции. Гостите се докоснаха до българските традиции и кухня. Заедно участниците успяха да създадат и анимация с помощта на мобилни приложения. Проведен бе и концерт с традиционни песни от държавите партньори.
„Темата е за равенството между половете. Всички имаха възможността да разберат, че в България няма разделение на жените и мъжете, въпреки че не можем да кажем, че няма какво да се направи още и че няма проблеми. Но има страни, където има сериозни проблеми в това отношение. В Анадола в Турция, където все още има закостенели разбирания, момичетата нямат равни права с момчетата”, каза координаторът на проекта Даниела Миланова и учител по история, която работи в екип с учителката по английски език Василка Тасева.
„Децата приемат дейностите по проекта с голямо въодушевление. Много бяха впечатлени и от Рилския манастир, и от историческия музей, който посетихме. Гостувахме в Дешката къща в с. Долно Драглище, Гоцеделчевско, където всички обличаха български национални носии. Направиха българска баница, с помощта на бабите, която хапнаха заедно. Пиха домашен сок. В Благоевград се срещнахме с бизнес дамата Мария Данчова, която е работила към европейски информационен център в Брюксел и в Европарламента. Тя обърна внимание на факта, че в България няма дискриминация на основата на пола на хората. И е пример за успяла жена. Благодарение на този проект през 2020 г., когато все още не беше настъпила пандемията, 3 наши деца посетиха Испания, напълно безплатно за тях. Не всяко дете има възможността да отиде в Мадрид”, посочи Даниела Миланова.
Училището в Кочериново за втори път е домакин в рамките на този проект. В него участват 22-ма ученици от 7-и до 12-и клас. Проектът ще се реализира до края на 2022 г., с гостувания в страни партньорки, стига да не попречи пандемията.

Юлияна КОЛЧАКОВА