Учителите Мария Коеджикова и Виолетка Гамалова с награди за цялостен принос в Самоков

Община Самоков ежегодно награждава изявени професионалисти в областта на образованието. Наградата „Учител на годината” се присъжда за постижения през изминалата година в 5 категории. Отличията се присъждат с решение на Общински съвет – Самоков.

Наградените учители получават грамота и парична премия. Наградата в категория „Предучилищно образование” се присъжда на Невенка Радойкова – учител в детска градина „Звънче” със 17 години педагогически стаж, която използва иновативни методи на възпитание и обучение. Наградата в категория „Начално образование” се присъжда на Боряна Спасова – старши учител по английски език начален етап в ОУ „Христо Максимов” с дългогодишен опит, която с работата си и отношението си към децата доказва, че да преподаваш не е само придобита професия, а призвание. Използва интересни методи на преподаване, като най-важното за нея е да вдъхва на учениците си вяра в тях самите, в техните способности и умения.

В категорията „Учител на годината в прогимназиален етап” се награждава Даниела Георгиева – главен учител в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с 35 години педагогически стаж. През 2019 г. ръководената от нея Детска вокална група „Медени звънчета” отбелязва 25-годишен юбилей. Спечелила множество награди и отличия през годините, вокалната група се е превърнала в духовна емблема и посланик на уникалния самоковски двуглас. Втората награда в категория „Учител на годината в прогимназиален етап” се присъжда на Василка Борисова – старши учител по природни науки в ОУ „Христо Максимов” с 28 години педагогически стаж.

През 2018 година нейните ученици се класират на призовите места на областния кръг на олимпиадата по Астрономия, Химия и опазване на околната среда, Биология и здравно образование. Преподавател с висока квалификация и отличен професионализъм. Наградата „Най-успешен млад учител” се присъжда на Ива Вукова – учител по математика в Профилирана гимназия „Константин Фотинов”. Млад учител с успешно реализирани проекти с междупредметни връзки, заснема с мултифилм в съавторство с колегата си Костадинка Христова и подготвя публикация за списание „Педагогика”. Тази година бяха присъдени 2 награди за цялостен принос към образователното дело. Техни носители са Мария Коеджикова – старши учител по Български език и литература в Профилирана гимназия „Константин Фотинов” с 39 години педагогически стаж. Учителската професия е призвание и съдба.

През 2012-2013 г. Коеджикова въвежда журналистически профил в хуманитарните паралелки. Другият носител на наградата за цялостен принос е Виолетка Гамалова – учител по физическо възпитание и спорт в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” с 36 години трудов стаж. Нейни ученици участват на финалите на Ученическите игри по лека атлетика, волейбол, футбол, бадминтон и печелят призови места. След официалната част последва богата концертна програма, в която се изявиха учениците и училищните групи от училищата „Станислав Доспевски”, „Кирил и Методий”, „Христо Максимов”, ОУ „Авксентий Велешки”, „Отец Паисий” и деца от училището в с. Ярлово.