Учителка по философия от Дупница стана брилянтен шеф готвач! Хиляди следват Ваня Кокарова в кулинарния блог „Философията на моята кухня”

Кекс с вино в компанията на потопени в шоколад ягоди е топ предложението за Трифон Зарезан или Св.Валентин

Запазената марка: Пуешко роле върху канапе от пуширани и карамелизирани моркови и сос от малини с американски боровинки

Иванка Кокарова е родена в гр. Долни Дъбник, област Плевен. Училищната степен на образованието й преминава в град Дупница. Професионална гимназия “Христо Ботев” е мястото, където завършва средно образование. В последствие завършва СУ “Климент Охридски” – специалност философия. Най-голяма част от професионалната й кариера преминава в ПГ „Хр. Ботев”-гр.Дупница като учител по философия.

Ваня Кокарова е известен кулинар, има и собствен блог на име Философията на моята кухня“ и кулинарна група със същото име, като броят на последователите й непрекъснато расте и в момента наброява над 4000.

Ваня Кокарова

Госпожо Кокарова, как се роди любовта Ви към готвенето?

Любовта към готвенето дължа на семейната среда. Моята баба по майчина линия и особено майка ми бяха признати в околното пространство като добри кулинарки.

Как съчетавахте през годините своето хоби с професията на преподавател по философия?

Както философията, така и кулинарията са свързани с любота. Първата е любов към мъдростта и знанието, а втората към готвенето. И двете са изкуство, към което винаги се стремя да се докосна. И в двете влагам много енергия и ентусиазъм. Философията присъства в моя кулинарен свят. Назовала съм личния си кулинарен блог “Философията на моята кухня”. Същото наименование носят и кулинарната ми страница и моята кулинарна група, която вече наброява близо 4000 участници.

Пана кота “Четири шоколада”

Каква е „рецептата“ да си добър учител?

Всяко ястие или десерт имат своя рецепта, което е трудно да се каже за добрия учител, който се създава в кариерното развитие.

А какъв е урок номер 1 за всеки готвач?

За всеки готвач е може би ясно, че дори да не се придържа стриктно до рецептата, трябва да спазва технологични правила. Ако той не е научил това самата му професионална или любителска практика ще го подтикне.

Торта “Моцарт”

Традиционната или модерната кухня предпочитате?

Модерната кухня е привлекателна, но не бива да се пренебрегва и традиционната, защото в противен случай се губят установените обичаи и традиции. Аз обикновено съчетавам и двете.

Коя е Вашата любима кухня?

Моята любима кухня е балканската, въпреки че се увличам и от западноевропейската.

Кое е любимото Ви типично българско ястие и кое не харесвате?

Обичам много български ястия, но определено любимо ястие ми е пълнени чушки с ориз. Не обичам ястията, които съдържат много мазнини и повечето от тестените изделия, въпреки че са много привлекателни.

Пълнени чушки
Драгоданска салата

Има ли световен готвач, на когото се възхищавате и защо?

Любимият ми готвач е световно известната кулинарка Джулия Чайлд. Тя не само разкри изкуството на френската кухня, което е връх в нейната дълга кариера, но и промени начина на мислене на съвременния човек за храната.

Какво ви вдъхновява за кулинарни творения?

Моите идеи възникват спонтанно. Могат да бъдат израз на някакво хрумване в ежедневието или нещо друго, което да ме провокира за творчество в кухнята или да ме накара да интерпретирам и обновя нещо традиционно. Такъв случай беше идеята ми да изпека хлебчета в кухненско ренде. Доста странно, даже бих казала шуро. Но се получи.

Солена палачинкова торта
Ньоки в кадаифени кутийки

Как си създавате специална атмосфера в кухнята?

Моята специална атмосфера в кухнята е когато имам възможност да съм сама там. Обичам да обмислям творенията си и да ги създавам на спокойствие.

Импровизатор ли сте, или следвате рецептата „мотамо“, дума по дума?

Аз имам вече опит в кухнята и мога да импровизирам, но някои ястия се нуждаят от точно изпълнение. Не могат да се пренебрегват съотношенията между продуктите, което е недопустимо. Точно това е грешката в много рецепти, не са спазени точни пропорции, които имат императивен характер.

Какво приготвяте най-често вкъщи? Всеки ден ли се стремите да поднесете „звездно“ ястие?

Най-често приготвям за ежедневието бързи и леки ястия. В повечето случаи крем супи и салати с добавка на различни продукти. Не се стремя да правя всеки ден нещо специално. Но обичам красивите презентации.

Има ли ястие, което е Ваша „запазена марка“?

Пуешко роле върху канапе от пуширани и карамелизирани моркови и сос от малини и американски боровинки.

Пуешко роле със сос от червени боровинки и малини
Плетена питка – пица

Какво мислите за модерното напоследък веганство и суровоядство?

Веганството наистина е модерна тенденция в кулинарията и зове към здравословно хранене. Вярно е, че ядките и ядковите масла и млека са ценни продукти, които могат да заменят традиционните животински продукти. Аз съм приготвяла подобни сладкиши, но мисля, че с веганството не бива да се прекалява.

Как откривате качествени продукти?

Трудно се откриват качествени продукти, но се стремя да се снабдявам с домашни такива.

Коя е любимата Ви подправка?

Предпочитам зелените подправки, повечето от които отглеждаме в градината.

А добавяте ли тайната съставка – щипка любов, към своите ястия?

Винаги прибавям по щипка любов във всяко ястие.

Козуначета в яйчена черупка
Торта “Павлова”
Торта “Ветрило”

Има ли ястие, което е „имуностимулатор“ и особено полезно през зимния сезон?

За зимния сезон най-добрият имуностимулатор е джинджифилът, който прибавям в много ястия.

Ако разполагате с бюджет от 10 лева, какво бихте приготвили?

С бюджет от 10 лева бих купила плодове, зеленчуци и подправки за една екзотична салата.

Обръщате ли внимание на декорирането на трапезата, порцеланът, салфетките, или остават на заден план?

Обичам декорацията на красива трапеза, порцелан и разбира се подходящи салфетки. И не на последно място декорацията на самите ястия и десерти.

Винен сладкиш в компанията на френски макарони и сърчица

Февруари е месецът на любовта и виното. Днес е Трифоновден. Какво е мястото на виното във Вашата кухня?

Имаме домашни лозови насаждения с отбрани винарски сортове. Произвеждаме вино, което бутилираме. Имаме си своя марка. Винато е на почит в дома ни, но е само за домашна консумация.

Кекс с вино в компанията на ягоди, потопени в шоколад

И още един празник предстои – Свети Валентин. В кулинарията този ден се свързва със сладкиши, шоколад… Бихте ли споделили своя рецепта, подходяща за празника?

За Трифоновден и св. Валентин имам специален сладкиш. Кекс с вино в компанията на потопени в шоколад ягоди. И още един винен кекс в компанията на френски макарони сърчица.

РЕЦЕПТАТА ЗА КЕКС С ВИНО – ТУК

РЕЦЕПТАТА ЗА ВИНЕН СЛАДКИШ С ФРЕНСКИ МАКАРОНИ – ТУК

 Светлана ВИДИНСКА