Фенове на Италия в Дупница мечтаят за титлата на Евро 2020

Христо Димитров и Петър Вучков (в средата) по време на откриващия мач срещу Турция
  • Привърженикът на „Милан“ Христо Димитров: Запалих се по „росонерите“ и националния отбор на Евро 1988

  • Петър Вучков от „Рома“: Магията на Франческо Тоти ме заплени по „скуадрата“ и „джалоросите“

Те са страстни и емоционални, а футболът е огромна част от техния живот. Независимо от възраст, образование, социален и семеен статус всички забравят различията си поне за 90 минути и се превръщат в братя. А това, което ги обединява, е футболът и по-конкретно любовта им към националния отбор на Италия. Представяме ви двама от най-запалените фенове на „скуадра адзура“, които при всяка удобна възможност се събират заедно, за да стискат палци на любимците си. Мястото е известно на всеки жител на Дупница – в градинката до паметника на Желю Демиревски. От дълги години насам това е сборният пункт на дупнишките фенове на Италия. През настоящото Европейско първенство тяхната любима Италия се представя много добре и те вече мечтаят да видят как Марко Верати и компания вдигат титлата над главите си.

Феновете на двубоя срещу Уелс

„Вяра“ се свърза с Христо Димитров и Петър Вучков и им зададе въпроси, свързани с тяхната страст и любим чуждестранен национален отбор.

– Кога и как се запалихте по футбола?

Христо Димитров: Kато малък слушах с дядо ми предаването „Спорт и музика“ по радиото и играехме мачове с пешки от шах, а топката беше зарчето за табла. Правех се на коментатор… така запомнях имената на играчите. А после дойде телевизията.

– Петър Вучков: По футбола се запалих още от дете, може би съм бил на 2-3 години.
–  Откога сте фенове на Италия и кой е първият Ви спомен, свързан с отбора? На кой голям форум го гледахте за първи път?

Христо Димитров: Първото ми първенство беше Евро 88. Баща ми ме отведе на реката за откриване на риболова. Имахме телевизор „Юност“ да гледаме мача Италия-Германия (1-1), като Роберто Манчини вкара гола!
– Петър Вучков: Най-ярките ми спомени са от Световното във Франция през 1998 година, където Италия отпадна на дузпи от Франция с пропуснат от Ди Бияджо 11-метров наказателен удар.

– На кой клубен отбор от Апенините сте фенове и как станахте привърженици на този тим?

Христо Димитров: „Милан“ е моят любим отбор. На същото Европейско първенство през 1988 година в италианския отбор имаше 5-има играчи на „Милан“, а в Холандия 3-ма, т.е. общо 8 от 11 и си казах, че този отбор е много силен.

– Петър Вучков: Фен съм на „Рома“. Бях запленен от магията на Тоти. Също така много ми харесваше и лекотата, с която му се получаваха нещата. Ако не се лъжа, е било 96-97 година. Симпатизирах и на „Фиорентина“ заради Батистута. Когато се събраха с Тоти в „Рома“, това беше една сбъдната мечта. Да гледаш идолите си по онова време да играят за любимия ти отбор, е нещо невероятно.

– Какво е мнението Ви за представянето на Италия до момента на Евро 2020? Кой беше най-силният им мач и най-слабият досега?

Христо Димитров

Христо Димитров: Засега отборът се представя много добре – играе атакуващо и вкарва много голове. Нямаме слаб мач, а силните мачове трябва да дойдат срещу силните отбори.

– Петър Вучков: До момента Италия показва формата, която съм очаквал. На моменти имат колебания и тези колебания са до отбелязване на първия гол, след това всичко си идва по местата. Колкото до слаб мач, не съм сигурен, че Италия е изиграла слаб мач до момента. По-скоро считам отбелязването на гол за слабост.

Кой е най-добре представящият се играч на „скуадрата“ до момента?

Христо Димитров: Отборът като едно цяло.
– Петър Вучков: Не мога да откроя кой е най-добре представящ се играч, защото Италия е от отборите, разчитащи на отборната класа и дух. Не мога да не похваля защитата и вратаря за постигнатия рекорд за минути без допуснат гол. Но е нормално това да е най-силното звено на Италия, имайки предвид в миналото какви вратари и защитници е имала „скуадрата“.

Знамената на дупнишките привърженици

– Има ли някой от отбора, който се представя под очакванията Ви?

Христо Димитров: Определено очаквах повече от Германия и Франция.
– Петър Вучков: След 4 поредни победи не мисля, че някой се представя под очакванията, но имам леки резерви към нападателното трио. В същото време съм изненадан от младите състезатели, които получават шанс и го използват максимално. Песина, Лукатели, Киеза показаха, че във всеки един момент са готови да се борят за място в титулярните 11.

Какво очаквате от мача с Белгия и какво може да наклони везните в полза на „адзурите“?

Христо Димитров: Много труден мач срещу много силен съперник. Очаквам Италия да продължи в следващата фаза.
– Петър Вучков: Труден мач. Може би това, че Азар и Де Бройне до последно ще са под въпрос и ако се появят, няма да са напълно възстановени, може да окаже в полза на Италия. Силно се надявам да наблюдаваме един хубав мач и Италия да победи.

Докъде може да стигне Италия на Европейското първенство?

Христо Димитров: До финал, надявам се.

– Петър Вучков: Време е италианският футбол да възкръсне. За последните 10 години нямаме спечелен трофей както на клубно, така и на национално ниво. Мисля, че точно националният отбор трябва да даде началото на период, в които италианският футбол ще властва.

– Кой друг от отборите Ви направи впечатление?

Христо Димитров: Всички се представят добре според възможностите си, играе се атакуващ футбол и има много емоции за феновете.

– Петър Вучков: Чехия и Щвейцария са изненадите за мен в турнира. Ако за Чехия може би съм имал някакво усещане, че могат да направят изненада, то за Швейцария изобщо и не съм си представял. Безспорно това са изненадите до тук в турнира.

– От колко години се събирате в близост до паметника на Желю Демиревски и как започна всичко?

Христо Димитров: Началото е 1990 година в самата градинка до паметника на Желю Демиревски. От 1994 г. сме в клуба, който сега вече е само площадка.
– Петър Вучков: Първият спомен ми е от Мондиала през 1998 година. Но мачът, който никога няма да забравя, е Холандия-Италия от Евро 2000. Беше точно на имения ми ден: 29.06.2000. Никога няма да забравя и дузпата на Тоти. Това бе нещо невиждано дотогава.

Всички мачове на тима ли изгледахте заедно с другите фенове от Дупница на обичайното място?

Петър Вучков със своя отбор на малки вратички, който също е наречен „Скуадра“.

Христо Димитров: Да, винаги се събираме на големи първенства за мачовете на Италия.
– Петър Вучков: За жалост пропуснах мачовете с Швейцария и Уелс, тъй като бях възпрепятстван от служебни ангажименти.

Ще се съберат ли феновете в Дупница за важния четвъртфинал?

Христо Димитров: Разбира се! Много хора сега работят по София и рядко се събираме всички, но който има възможност – идва. Даже някои се прибират само заради мача. ФОРЦА ИТАЛИЯ!
– Петър Вучков: Силно се надявам. Живот и здраве сме там. Forza Italy и напред към европейския връх!

Димитър ИКОНОМОВ