Френските власти обмислят въвеждането на извънредно положение

Френското правителство заседава извънредно заради размириците

 

След размириците във Франция властите в Париж обмислят въвеждането на извънредно положение. Ресторанти, магазини и коли бяха изгорени по време на метежите.

Френското правителство се събира днес на извънредно заседание във връзка с размириците, които се отприщиха вчера в Париж и из страната по време на протести на „жълтите жилетки“ срещу поскъпването на горивата. Ранени са над 130 души, над 400 са арестувани. Междувременно беше съобщено и за един загинал при пътна блокада край Арл.

Заради безредиците премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Полша, където трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице климатична конференция на ООН. Вместо него там отива министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.

Гледки, достойни за гражданска война, владеят тази сутрин елитния парижки квартал около бул. „Шанз Елизе“ – десетки изпепелени автомобили, разбити и ограбени магазини.

Триумфалната арка осъмна с надписи против президента Макрон, вътрешността й също носи следи размириците, в които прерасна протестът на „жълтите жилетки“.

Един от стотината ранени е в критично състояние, друг е останал без ръка.

В Марсилия анархистите са изгорили коледната елха, размирици е имало в Тур, Авиньон, Страсбург и други градове.

Виновните „ще бъдат разпознати и наказани“, обеща президентът Еманюел Макрон, който насрочи извънредно заседание веднага след връщането си от Буенос Айрес. Френският президент Еманюел Макрон отиде при Триумфалната арка веднага след като се завърна в Париж от срещата на Г-20, за да види с очите си щетите, нанесени от участници във вчерашните безредици по време на протестите срещу поскъпването на горивата. Телевизионни кадри показаха разбита статуя на Мариана, символа на Френската република, във вътрешността на монумента, и многоцветни графити отвън, с различни антикапиталистически лозунги или социални искания.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер не отхвърли възможността за извънредно положение, искано от полицията. Вратата за преговори е отворена – увери той мирно протестиращите.

Опозиционните лидери обвиняват управляващите за изпуснатия контрол. Според крайнолевия Жан-Люк Меланшон властите „си играят със страха“ на французите, за да дискредитират протеста.

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи министър Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж, само и само да вършат погроми.

В последните протести, които от недоволство срещу поскъпването на горивата прераснаха във всеобщо недоволство, са се включили повече от 75 хил. души, съобщи френското вътрешно министерство.

Президентът Еманюел Макрон потвърди политиката си за горивата, която, по думите му, е необходима в борбата с глобалното затопляне.

 

 

 

 

Източник: http://bnr.bg/