Футболистите на Марек с – 3 точки от дербито на Югозапада срещу Беласица

Снимка - Марек Завинаги

Ташко СУЛЬОТОВ

Отборите на Марек и Беласица завършиха при резултат 1:0 в дербито от 22-ия кръг на Втора лига. Иван Колев бе автор на попадението за Марек в 51-ата минута.

Мачът в Дупница започна в равностойно темпо. Още в началните минути гостите от Петрич имаха възможност да изненадат своя противник с опасна атака. Мариян Вангелов проби много добре отляво и прати топката във вратарското поле, но Аксел Таонса бе изпреварен и не успя да стреля.

Постепенно домакините започнаха да атакуват по-масирано и предимно по левия фланг на нападението си. Това донесе доста проблеми за Атанас Карачоров в отбраната на Беласица, който в 13-а минута получи и първия жълт картон в мача.

Футболистите на Марек пробваха няколко центрирания пред вратаря Кирил Георгиев, които обаче не донесоха никаква заплаха за него.

В 18-ата минута гостите организираха много добра контраатака, която завърши със силен удар на Аксел Таонса от границата на наказателното поле. Топката обаче бе блокирана от защитник на Марек и излезе в корнер. Футболистите на домакините имаха сериозни претенции за нарушение в центъра на терена преди това, но те не бяха уважени от главния рефер на мача Стилян Колев. От ъгловия удар последва много опасно центриране, но двама играчи на Беласица се разминаха с топката на далечната греда и не последва изстрел към вратата на Марек.

В 31-ата минута треньорският щаб на Беласица имаше сериозни претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени. Аспарух Шамкалов бе изведен по левия фланг, напредна добре и пробва центриране в наказателното поле. Веселин Любомиров блокира топката с крак, като след това тя докосна ръката му. Това бе причина главният рефер да не отсъди дузпа.

В предпоследната минута на първата част домакините имаха  добър шанс. След атака отдясно топката бе центрирана в опасна близост до вратата, Иван Колев надигра своя противник и стреля с глава, но вратарят на гостите Кирил Георгиев блокира топката на самата голлиния.

Така първата част завърши без голове, въпреки няколкото добри възможности пред двата тима.

Втората част започна с добър шанс за домакините. Аксел извърши нарушение срещу Християн Джаджаров на границата на наказателното поле и домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар. Капитанът на Марек Александър Близнаков застана зад топката и стреля много опасно, но за негово съжаление топката премина на сантиметри от десния страничен стълб.

Резултатът в мача бе открит в 51-ата минута след много груба грешка в отбраната на Беласица. Веселин Любомиров успя да отнеме топката на ъгъла на наказателното поле, напредна няколко метра и пусна пас към Иван Колев, който засече в опразнената мрежа. Това бе първо попадение за Колев с екипа за Марек след трансфера му от Дунав (Русе).

Четвърт час преди края на редовното време футболистите на Марек пропуснаха нова отлична възможност. Николай Ганчев излезе очи в очи с вратаря на Беласица, но силният му шут бе париран от Кирил Георгиев и излезе в нов ъглов удар.

Снимка – Драгомир Драганов

В 85-та минута пред Запро Динев се разкри най-доброто голово положение за Беласица, но бе притиснат от двама бранители на домакините и не успя да стреля точно от няколко метра.

В даденото 5-минутно продължение на срещата от главния съдия Стилян Колев отново Запро Динев беше близо до отбелязване на гол, но Константин Костадинов пак се отличи с блестящо спасяване, с което осигури трите точки за отбора си.

Старши треньорът на Марек Танчо Калпаков поздрави своите футболисти за победата срещу Беласица и за това, че  се затвърдиха на третата позиция в класирането.

„Поздравявам момчетата за себераздаването, хъса и волята, които показаха в пореден мач. Получи се дерби с повече единоборства и агресия. Мисля, че амбицията пред момчетата да зарадват с първа домакинска победа феновете ни – малко припряно влязохме. Логично първата ситуация се откри пред гостите.

През второто полувреме контролирахме топката и закономерно успяхме да отбележим. Имахме ситуации да затворим мача. Гостите имаха две отлични възможности, които, за наше щастие, не успяха да реализират.

Трябва да се върнем към това, което най-добре умеем – да изграждаме позиционни атаки с повече комбинации. Това беше ключовото за успеха ни днес.

Никога не е стояло на дневен ред влизане в елита. Искаме да играем добър футбол, да се надиграваме с всеки съперник и ако може да побеждаваме във всеки един мач“, заяви Калпаков.

Старши треньорът на Беласица Светлан Кондев заяви, че е доволен от представянето на своите футболисти, но трябва да бъдат изчистени грешките.

“Изиграхме равностойно първо полувреме без положения през двете врати, докато Марек не откри резултата след наша индивидуална грешка. В такива мачове си проличава характерът. Доволен съм от момчетата, но тези грешки ни съпътстват от началото на шампионата и водят до неприятните резултати.

Марек имаше още две ситуации, ние пък можеше да вземем точката накрая. Знаем си проблемите, продължаваме да се борим. Дано всички да играят феърплей, както беше и днес, защото се чуваха много неща. Стана една футболна битка и отборът на Марек, с по-опитните футболисти, победи.

Липсва ни постоянството. След тази серия от 5 мача без загуба, мисля че не трябваше да им тежи на момчетата. Имаше припряност и нервност, малко класа ни липсва донякъде. Продължаваме да работим.
Откакто съм с този отбор, момчетата показаха, че могат да се надиграват с всеки отбор. Имаме неприятни резултати, но това е част от футбола. С този характер, който го има в Петрич, отборът заслужава да остане в професионалния футбол. Ще направим всичко възможно да се спасим. Знаем, че няма да е лесно”, категоричен е Кондев.

Марек: Костадинов,  Кавдански,  Йорданов,  Каймакански, Башлиев, Илиев, Джаджаров, Близнаков, Любомиров, Ганчев,  Колев (М.Иванов, Д.Гогов, Л.Костов)

Беласица: Георгиев, Карачоров, Русков, Костов, Шамкалов, Вл.Гогов, Тодорски, Божинов, Смилков, Вангелов, Аксел (Кепов, Динев, Д.Иванов, Гущеров, Ат.Димитров)

Ташко СУЛЬОТОВ