Хиляди на Рилските езера! НП „Рила” прави мониторинг с дрон

  • Лифтът работи с удължено работно време, чака се над час и половина

  • Връчиха акт на Бялото братство, дошло за Слънчевата Нова година

Празникът на Бялото братство за поредна година привлече хиляди в района на Седемте рилски езера. В планината са стотици последователи на Петър Дънов, които на 19 август (Преображение Господне по стар стил) посрещат Лятната (Слънчевата) Нова година край Езерата, чийто циркус според Учителя е енергиен център на света. За да наблюдават магическия танц на дъновистите „паневритмия”, в района са и хиляди туристи.

Снимки: Емил Милчев

„И в Паничище, и на Езерата има много посетители. Много са хората, които използват лифта, за да се изкачат в планината. Хижите са пълни”, разказаха планинари. „Чакахме час и половина на опашка за лифта. Част от групата тръгна пеша по т. нар. Кюмюрджийска пътека и стигна преди нас до новата хижа. В района е пълно с народ”, допълни дупничанката Ани Борисова, посетила Седемте рилски езера преди дни. Заради празника на дъновистите на 19-и лифтът ще работи с удължено работно време – от 6, 30 до 20, 00 часа. „Лагерът започна на 1 август и от самото начало се създаде много добра атмосфера на хармония и разбирателство между приятелите. А това е част от идеята на духовната школа на Учителя. 4 дни имаше мъгла и дъжд, което допълнително сплоти хората, освен беседите, музикалните занятия и подготовката за паневритмията. Имахме общообразователни лекции, касаещи естеството на живота, за водата в човека, проведоха се беседи по астрология. Имаме дни за почистване на района. Правим семинари. Имахме няколко концерта, включително и на 15 август – Голяма Богородица, когато поздравихме всички Марии. Изявиха се музиканти като Симеон Симеонов – тенор от операта в Стара Загора, цигуларката Йоана Стратева, Анна Каралашева – виолончело, Виделин Джеджев – цигулка, Светослав Костов- класическа китара. Включиха се и подрастващи музиканти – деца на наши приятели в лагера. За децата имаше занятия по рисуване и пеене, подготвени от детски и начални учителки, които им организираха и игри. Правим семинари. Преображение Господне по стар стил, както го отбелязваме, не е случаен празник и по това време практически прилагаме наученото през изминалата учебна година, когато сме посещавали неделните беседи. От началото на лагера се готвим за паневритмията.

Сформирахме и хор, който по време на танца ще бъде в средата на кръга”, каза комендантът на лагера Станчо Станчев. Той обясни, че в петък последователите на Дънов ще посрещнат изгрева на няколко места едновременно – на така нар. Молитвен връх, до хижа „Седемте езера” (старата хижа) и до х. „Рилски езера” (новата хижа). Танцът „паневритмия”, който се играе ежегодно от 93 години, е преди обяд. Облечени в бели дрехи, на поляната край петото езеро Бъбрека (Махбур) ще танцуват последователи на Дънов от цял свят. Тази година има хора от Русия, Германия, Италия, Испания, Франция, Македония, Латвия. Очаква се да пристигнат още хора – предимно от по- близки градове – София, Самоков, Благоевград, Перник, Пазарджик, Пловдив. Ще се включат и представители на Бялото братство от Дупница, където учението на Дънов е разпространявано от началото на миналия век. В лагера са и 15-ина деца. „Паневритмията на 19-и август е от 10 часа. Същия ден ще се четат беседи от Учителя, изнасяни от него в Рила, музикални упражнения, зададени от Петър Дънов. След като слезем от Молитвения връх, по традиция пием топла вода. След посрещането на изгрева четем евангелията. Спазваме и друга традиция, завещана ни от Учителя, сядаме в двоен кръг един срещу друг и по братски споделяме божиите блага във вид на  храна. Обикновено след обяда спонтанно възникват концерти. Правим всичко за слава Божия и за доброто на нашите души”, сподели Станчев.  Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

„Нощта на 18 срещу 19 август е вълшебна. Небето се отваря и всички желания се сбъдват. Тогава има много силна енергия и времето е подходящо за духовна работа. Едно от най-важните неща, на които учи Уителят, е да сме сплотени, да работим в екип. Той ни е завещал още: „Не бъдете организация, бъдете организирани”, каза Елена Кацарска – последовател на Дънов от Дупница.  Лагерът ще остане до 30 август, до когато е издаденото разрешение.  От Бялото братство не скриха, че им е съставен констативен протокол от Дирекцията на Национален парк  „Рила” заради повече от разрешения брой палатки в лагера. За организацията около празника на Бялото братство разговаряхме със Стефан Кирилов –  главен експерт към парковата дирекция.  „Дирекцията на парка следи за броя на палатките, а не за броя на хората, пребиваващи в лагера. Дирекцията на парка състави 1 акт за установяване на административно нарушение, който е свързан с неспазване на условието за определения брой палатки”, е отговорът на въпросите за числеността пребиваващите в лагера и спазването на правилата, въведени от НП „Рила”.

„Основните условия, които трябва да се спазват, свързани с палатковият лагер на Общество „Бяло братство – България” в района на х. „Седемте езера”, са за броя на палатките – до 60. Във връзка с разпространението на COVID-19 в страната е необходимо стриктно да се спазват всички препоръки и заповеди на министъра на здравеопазването. Превоз на багаж и обслужване на лагера да се извършва с животинска сила /коне, по обозначена за целта пътека – от границата на НП „Рила“ – хижа „Рилски езера” – хижа „Седемте езера” и обратно. Ограничено е преминаването на коне по рехабилитираната туристическа пътека, като при нарушаване целостта на същата е необходимо да се възстанови своевременно. След приключване на дейността (до 05.09.2022 г.) да се направи обход на туристическата пътека, съвместно с представители на Дирекция „НП Рила“ и Oбщество „Бяло братство“, за установяване на евентуални увреждания по пътеката. При констатиране на такива, същите да се отстранят своевременно от Oбщество „Бяло братство“. Да не се допуска замърсяване на посещаваните районите с битови и други видове отпадъци. По време на извършване на дейностите, участниците да ограничават нивото на шума, както и безпокоенето на дивите животни. Да не се извършват опити и дейности водещи до увреждане или унищожаване на консервационно значими видове растения, животни и техните местообитания. Осигуряването на безопасност на участниците в извършването на дейностите е изцяло отговорност на организаторите – Общество „Бяло братство“”, обясни Стефан Кирилов.

Стана ясно, че във връзка с очаквания голям туристически поток в района на Езерата е засилено присъствието на служители на парка и доброволци. Същите следят за спазването на установените правила за поведение в защитената територия и информират посетителите за правилата и нуждата от тях и насочване на туристопотока.

„В момента дирекцията на парка провежда мониторинг на посетителите в района на Езерата с дрон. Вече са поставени новите информационни табла, които информират всички посетители за проблемите, свързани с езерата, как тези проблеми са свързани с големия брой посетители и как като спазваме правилата, всъщност опазваме Езерата”, допълни експертът.

Юлияна КОЛЧАКОВА