Цветан Соколов: Такова чудо не се беше случвало

“Такова чудо не ни се е случвало. Не знам какво да кажа. Не сме показвали такава игра или поне аз не си спомням. Надиграха ни, имаха повече желание да спечелят, което не трябва да се случва.

Не може по такъв начин да излезем, сякаш сме загубили още преди началото на двубоя. Трябваше да си извоюваме победата. Напрежението няма никакво значение, просто това не може да се случва.

Не можахме да завършим мача и гейма, но няма какво да се оправдаваме. Не играхме добре.” Това заяви капитанът на българския национален отбор Цветан Соколов след мача от група “С” на Мондиал 2022 по волейбол за мъже между България и Мексико (2:3).

Страната ни отпадна от световното първенство при мъжете. В последната си среща от група “С” на турнира в Полша и Словения българите загубиха драматично с 2:3 (25:20, 20:25, 23:25, 25:23, 16:18) след обрат срещу смятания за аутсайдер Мексико.

В Катовице “трикольорите” започнаха обнадеждаващо, повеждайки с 8:1. Преднината беше затвърдена и при 18:10, за да се стигне до 25:20.

“Ацтеките” противодействаха успешно на България във втория гейм и не позволиха на избраниците на селекционера Николай Желязков да се откъснат в резултата, преминал през 7:7 и 15:15. Мексико поведе с 20:17 и изравни при 25:20, с което сложи край на шансовете на българския тим да продължи напред в турнира.

В третата част тонусът на “трикольорите” изцяло падна и мексиканците поведоха със 17:14, за да направят обрат при 25:23.

Четвъртият гейм също не вървеше добре за България. Мексико започна да натрупва преднина, преминавайки през 8:7 и 18:15. Българите успяха да обърнат от 18:21 до 24:22, след което се добраха и до тайбрек при 25:23 след атака на Аспарух Аспарухов.

В решителната част българският отбор поведе с 8:6 и 14:11, но пропусна четири мачбола и загуби с 16:18.

Най-резултатен за България стана капитанът Цветан Соколов с 24 точки, а младият Александър Николов добави още 21 точки.

За победителите с 33 точки се отличи Диего Гонсалес.

В малък период от срещата на полето беше и Тодор Скримов, който имаше мускулен проблем в областта на корема и пропусна първите два двубоя на България на Световния шампионат.

България завърши на четвърто място в група “С” след трите си поредни поражения.

състав на България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Аспарух Аспарухов, Александър Николов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев, Владислав Иванов-либеро (Тодор Скримов, Светослав Иванов, Николай Колев, Добромир Димитров)