Централният пернишки храм “Св. Иван Рилски” навърши 100 г.

Храмът „Св. Иван Рилски“ в Перник навършва 100 години. „Минната църква“ е осветена на 19 октомври 1920 г., в деня, в който Православната църква чества паметта на светеца. Затова празничният ден по традиция започна с архиерейска света литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп оглави празничната литургия. В богослужението взеха участие храмовото духовенство заедно с предстоятеля протойерей Людмил Йорданов и игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

В храма бяха десетки перничани, сред които и кметът на община Перник Станислав Владимиров, който подари на отец Людмил напрестолен кръст по повод годишнината от освещаването на църквата.

Строежът на храма “Св. Иван Рилски” започва още през 1910 година. Новият храм на Перник е построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. са причина завършването да се забави. Едва през 1920 г. в деня на св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийския епископ Варлаам.

На 17 октомври 2009 г. храмът прие като дар от Рилския манастир частица от мощите на св. Иван Рилски. Светинята беше донесена в Перник от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий.